Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krv u stolici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darija

17.05.2002. 21:46

Poštovani Dr!
Mom sinu je 4 godine zdravo je i veoma živo i radoznalo dijete (osim viroza koje haraju vrtićem i ostalih dječjih bolesti).
Međutim, par puta je imao krvi u stolici (tj. ne sasvim u stolici nego više popratno) i to svijetle krvi (poput menstruacije drugog-trećeg dana) na moj upit i dodir guza ga nije bolila i nije imao nikakve druge smetnje, to bi trajalo samo jedan dan (jedna nužda), a već slijedećeg je stolica bila sasvim normalna.
Molim Vas za mišljenje, srdačni pozdravi!

prof dr sc Ana Votava-Raić

19.05.2002. 20:44

Cijenjena gospođo Darija, tzv. svježa krv na površini stolice znak je krvarenja iz donjeg dijela crijeva, a može biti simptom mnogih stanja od kojih su ona najčešća ujedno i najjednostavnija. Najprije je potrebno pogledati izlazni dio crijeva i okolnu kožu
"u potrazi" za napuknućima sluznice i kože uslijed tvrde stolice; tvrda stolica ujedno može biti i razlogom oštećenja kapilara na crijevnoj sluznici s posljedičnom pojavom krvi. Drugi su razlozi (promjene krvnih žila, poremećaji zgrušavanja krvi, polipi...) rjeđi, ali se ne smiju zanemariti ! Međutim, u nekim slučajevima krvarenje nije vidljivo i odmah prepoznatljivo, ali postoji, što se također ne smije smetnuti s uma. Stoga bih Vam preporučila pregled pedijatra, po mogućnosti gastroenterologa (napr. kod nas na klinici - 01 4552 333) uz indicirane laboratorijske i druge pretrage. Posebno napominjem da nemate razloga za paniku jer krv u stolici u toj dobi nema isto značenje kao u odraslih, ali imate razlog za odlazak liječniku. Mnogo pozdrava.