Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


exantema subitum


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

luka

17.05.2002. 19:42

Poštovani,

Moja petnaestomjesečna kćer je prije 15 dana dobila osip po tijelu koji je bio najizraženiji po leđima i vratu, a sutradan je dobila i proljev koji je trajao 4 dana. Nakon toga proljev je nestao i nije ga imala 3 dana. Nakon toga je dobila temperaturu 39,6, povraćala je dva puta u noći i ujutro je bila hospitalizirana, gdje se liječi infuzijama Glukosaline II, te antipireticima. Tri dana febrira do 39.6, a ta temperatura niti uz antipiretik(voltaren) ne pada ispod 38. Tijekom hospitalizacije imala je kašastu stolicu, te nije povraćala. Četvrti dan afebrilna, ali je izbio osip tipa exantema subitum. Nalaz koprokulture i rotalexa negativan, HK: nalaz nije pristigao.Nalaz:SE 11, CRP 4.4 mg/ml.E 4,29 T/L,Hb 117 g/L,MCV 78,Ht 0,33, L 11.7 g/L, štap 5, seg 71, lim 21, eo 1, mon 2%. Urin bo., bris grla i nasopharyngsa: uredan.
Peti dan boravka je puštena kući, no odmah sutradan se pojavio učestali proljev, te dijete nakon unosa tekućine i dijetne hrane u organizam odmah povraća. Danas, dan nakon otpusta je opet hospitalizirana(nema temperaturu). Ljubazno molim Vaše mišljenje, s obzirom da se mišljenje doktora svodi na hipotezu o mogućoj zarazi virusom kojeg je "možda" dobila u samoj bolnici tijekom prve hospitalizacije.
Hvala i srdačan pozdrav,
zabrinuti roditelji.

Dr. Darko Richter

18.05.2002. 20:35

Tijekom liječenja u bolnici, dok traje rješavanje stanja koje je aktualno, nije uobičajeno davati "drugo" mišljenje. Najbolji uvid ima onaj koji dijete vidi i svakodnevno pregledava. Inače, čini se da se doista radilo o exanthema subitum ili trodnevnoj groznici (visoka temperatura koja četvrti dan pada uz pojavu osipa), no i o dodatnoj, najverojatnije drugoj virusnoj infekciji (probavni simptomi sa i bez temperature).
Gdje ju je dobila, ostat će dovijeka samo pretpostavka.