Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


krv u stolici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija

09.07.2002. 15:29

Mome sinu je 12 godina. Zdrav je i sportaš (plivač) od svoje 6. godine. Nedavno je imao proljev i pronašao tragove svježe krvi u stolici (male točkice). Liječnica smtara da to nije ništa da mu je bila iziritirana sluznica. Sada se to opet ponovilo, kod brisnja je opet našao dvije tri točkice krvi a stolica je normalna. Jedino kaže da ga poslije nužde peče čmar. Vrlo sam zabrinuta pa me molim vas savjetujte. Smatrate li da se radi o nečem ozbiljnom? Koje bismo pretrage trebali obaviti?

prof dr sc Ana Votava-Raić

09.07.2002. 19:52

Cijenjena gospođo, krv u stolici u životnoj dobi od
12 godina u pravilu nije posljedica dijagnoza na koje, vjerujem, mislite i zbog kojih ste "vrlo zabrinuti". Po svoj prilici Vaša je liječnica u pravu. Krv u stolici može biti dio kliničke slike nekih infektivnih proljeva (ne znam koliko dugo je proljev trajao, da li je bio praćen drugim simptomima...) i to kako bakterijskih, tako i virusnih. Nadalje, krv u stolici može potjecati od proširenih krvnih žila, osobito ako je dijete opstipirano. Postoje, naravno i brojni drugi uzroci - na ovim sam stranicama već više puta odgovarala na ista ili slična pitanja. Stoga, na kraju, moj Vam je savjet: pričekajte još nekoliko dana (ne možete ništa izgubiti) - moguće je da pojava spontano nestane. Međutim, ukoliko se krvarenje nastavi, pojača i/ili se pojave i drugi poremećaji, morat ćete dječaka dovesti u pedijatrijsku ustanovu i to na gastroenterološki odjel zbog pretraga, koje bi u takvom slučaju bile indicirane. Na raspolaganju Vam stoji i naša kuća (u Zagrebu, na Šalati; 01 4552 333). Srdačno Vas pozdravljam.