Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nepravilno urađena fiberendoskopija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kompresor

29.10.2023. 17:55

Postovani,
prije mjesec dana odvela sam djete staro 1,5 godinu na pregled treceg krajnika zbog otezanog disanja na nos i zastoja disanja u snu. Na pregledu je doktor specijalizant radio fiberendoskopiju sa sondom za odrasle jer je aparat za djecu tada bio u kvaru,pregled je rađen na upaljenoj i otecenoj sluznici nosa,i to u dva navrata. Prvi put pregled je trajao oko 2 minute a drugi put oko 4 minute.
Po reakcijama djeteta vidila sam da dijete trpi bolove. Zanima me dali se tako maloj djeci smije raditi fiberendoskopija sa sondom za odrasle i dali se moze nesto ostetiti jer moje dijete od tada cesto podriguje,za vrijeme jela ili pića i nakon toga isto.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.10.2023. 09:25

Ne znam ništa o debljini endoskopa za odrasle no očigledno je kolega procijenio da ima dovoljne širine u nosnim hodnicima da može vidjeti treću mandulu. Da je došlo do ozljede tada bi se javilo krvarenje iz nosa i dijete bi se par dana žalilo na bolove. Navedene simptome nije uzrokovala endoskopija.

Kompresor

31.10.2023. 20:20

Postovani,

dijete se je zalilo na bolove u nosu nekih dva tjedna posebno pri napinjanju,naprimjer za vrijeme stolice,ali nije bilo krvarenja iz nosa. Dali to moze znaciti da je ipak doslo do ozljede ?
Dali su nosnii hodnici suženi ako je sluznica nosa upaljena i otecena ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2023. 14:05

Upala i otok sluznice sužavaju nosne hodnike, moguće je da je došlo do površnog oštećenja sluznice što se i inače togađa kod svih drugih endoskopskih zahvata (laringoskopija, bronhoskopija, gastroskopija, kolonoskopija) kao i kod intubacije kod uvođenja u anesteziju. U pravilu je riječ o prolaznoj neugodi bez komplikacija.