Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kukovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lidija

04.09.2002. 15:56

Stovani,

Imam djevojcicu staru 3 godine. Kao bebi od 3 1/2 mjeseca dijagnosticirana je displazija desnog kuka te je 3 mjeseca nosila Hilg. aparatić i jos 2 mjeseca remencice. Rentgenska slika u dobi od 1 1/2 godine pokazala je nesto slabije razvijenu casicu desnog kuka, ali inace je dijete normalno prohodalo sa godinu dana i ne primjecujemo nikakve probleme. Takodjer joj je dijagnosticirana kosa zdjelica. Ortoped je preporucio voznju bicikla ali inace to ne smatra problemom.

Zanima me da li se moje dijete smije baviti sportom i kojim (npr. ritmika i sl.). Kada bih trebala ponoviti kontrolu kuka?

Pozdrav

majka

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.09.2002. 20:13

Štovana gospođo Lidija, neka Vas vodi uzrečica "bolje jedna kontrola više, nego jedna manje". Stoga, ako niste naručeni na kontrolu, otiđite sami još jednom i to kod pedijatrijskog ortopeda. Bilo bi dobro da i njemu postavite pitanje o sportu. Sport je (ako nema medicinskih kontraindikacija) izuzetno značajan u razvoju djeteta, a i kasnije u životu. Vrsta sporta ovisi o mnogim čimbenicima. To su npr. vlastite sklonosti, tjelesne predispozicije, mjesto boravka i mogućnosti i sl. Netko voli individualne sportove, netko ekipne, netko je sklon sportu u dvorani, netko daje prednost otvorenom prostoru. Stoga, odgovor nije jednostavan. Ako je dijete zdravo - zašto reći ne ritmici !?
Mnogo pozdrava.