Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kukovi bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snježana

04.01.2003. 13:48

Poštovani!
Imam curicu koja je sada stara 5 mjeseci. Na pregledu kod pedijatra sa 2 mjeseca utvđene su asimetrične natkoljenične brazde. Bili smo kod ortopeda, nalaz glasi: "Abdkcije na kukovima potpune i simetrične,asimetrčne natkoljenične brazde."
Bili smo na ultrazvuku, nalaz glasi: "Ultrazvukom kukovi uredni za navedenu dob."
Upućeni smo na RTG. Doktor nas je odbio snimati radi gore navedeih nalaza ( koji su uredni ),te dobi i spola djeteta.
Pedijatrica inzistira na RTG-u i šalje nas ponovo!( bez predočenja nalaza).
Zanima nas da li je nužno izložiti curicu RTG-u ili se možda obratiti ponovo ortopedu ili ...
Molim Vas hitan odgovor
unaprijed hvala!
Snježana

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

05.01.2003. 07:28

Cijenjena gospođo, mislim da bi najbolje rješenje bilo ponovno se obratiti ortopedu, posebno stoga što bi u toj dobi dobro došla još jedna ortopedska kontrola. Sretno.

Snježana

05.01.2003. 18:25

Poštovani!
Puno Vam hvala na brzom odgovoru, no molim Vas još da mi objasnite moguče uzroke i posljedice "asimetričnih natkoljeničnih brazda", te štetnost RTG-a i da li preporučujete takvu snimku s obzirom da je nalaz ultrazvuka uredan.
Puno Vam hvala na ovim stranicama i razumjevanju za nas zabrinute roditelje!
Snježana

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

06.01.2003. 19:47

Štovana gospođo, asimetričnost može i ne mora imati značenje; ta se činjenica odnosi i na natkoljenične brazde. Asimetrija može biti dijelom fizioloških i individualnih osobina (nemojte, molim, zaboraviti: "svi smo mi asimetrični"; za ljepotu čovjeka simetrija bi bila nezgodna pojava !), što, međutim, ovisi o jačini izraženosti promjene, o prisutnosti drugih simptoma i tome slično. Zbog toga, vrlo mi je žao, ne mogu Vam dati decidirani odgovor. Što se tiče rtg-pretrage, tu već mogu biti nešto određenija. Danas su aparati znatno kvalitetniji, a snimanja u konkretnom slučaju vrlo kratka, te se, uz odgovarajuće mjere opreza, ne bi trebalo toliko bojati rtg-slikanja u slučajevima kada je ono indicirano. Tijekom života, pa čak i njegova ranog perioda, nije moguće u cijelosti izbjeći rtg-zračenje (pomislite npr. na slike pluća). Osim toga, ako smatrate da ste suočeni s "dva zla", morate se odlučiti za ono manje, imajući na umu da je veće "zlo" previdjeti bolest. Srdačan pozdrav i malo hrabrosti !