Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


l-arginin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamaa

13.04.2003. 02:07

Da li 4 godišnje dijete smije koristiti kapsule l-arginina radi pojačavanja rada hormona rasta bez liječničke konzultacije, odnosno da li je l-arginin opasan po zdravlje djeteta ili nije? Na nekim mjestima procitam da se preporuca djeci radi podupiranja hormona rasta, na drugim pak mjestima da ga ne smiju koristiti osobe mladje od 27 godina. Dijete mi je prenisko, a ne zelimo nekakvu hormonsku terapiju! Da li je mozda i koristenje l-arginina zapravo hormonska terapija? Da li uopće postoji nesto cime bi se ubrzao rast djeteta a što bi dijete moglo koristiti bez konzulatacija s liječnikom?
Zahvaljujem unaprijed na informacijama

Dr. Darko Richter

13.04.2003. 14:01

Uvijek nešto novo naučim. Što to znači da "vam je dijete prenisko". Koliko je točno staro, koliko cm visoko, kolika mu je bila porođajna težina i dužina, koliko ste visoki vi i otac djeteta? Nakon što utvrdimo da je dijete doista "prenisko", tj. da postoji smanjeni rast, upućujemo vas u ambulantu za smanjeni rast, u okviru dječje endokrinologije. Ukoliko nije nisko, sve što svojem djetetu dajete, radite na svoj rizik i ne pitajte da vas liječnik u tome pokriva. Ukoliko je zaista smanjenog rasta, i vi ste toga svjestni, tada mu je uskraćivanje odgovarajuće dijagnostike i terapije praktički protuzakonito, i opet ne tražite od liječnika da vas u tome pokriva. Dijete će odrasti, vi ćete umrijeti, a ako bude patilo zbog niskog rasta, vjerojatno će vam, uz ostale stvari koje djeca zamjeraju roditeljima, vjerojatno zamjeriti i to. Svaki cm je bitan kod takvih bolesnika. Ali, vi iočito dete sistemom: zašto bi jednostavno kad može komplicirano?

mamaa

14.04.2003. 01:15

Postovanje!
Dijete je rodjeno sa 46 cm i 2640 g, apgar 10, 10, OG cm 31,tjedni gestacije 38. Otpuštena je iz bolnice s 2630 g.
Ja sam visoka/niska (majka) 153 cm, otac 183 cm.
Ona je drugo dijete, 2 godine mladja od brata.
S godinu dana teška 7800, TV 69 cm, OG 42.
S dvije godine visoka 79 cm,. teška 9800.
S 4 godine visoka 92 cm, teška 12 kg.
Ima tamo neka teorija da dijete udvostruči porođajnu visinu s 3 godine, njoj je to uspjelo s 4.
Ja jesam niska i znam da genetski moja kcer niti nece biti visoka! Htjela bih znati da li će barem doseci nekakvih "mojih" 153 cm (ja sam se razvijala visinom i težinom bez nekakvih odstupanja od generacije, ali u pubertetu nisam napredovala kao ostali!).
Kod pedijatra sam glede njene visine bila barem 5 puta. Liječnik nije savjetovao nikakvu hormonsku terapiju niti je njenu visinu predstavio kao neki problem.
Ona je izuzetno pametno dijete, proporcionalno gradjena, crta, piše, prepričava, izrazava se, razgovara, zakljucuje kao starije dijete, ali je u vrtiću, u svojoj grupi, od sve djece manja najmanje za glavu! Nakon nje (92 cm) najniže dijete ima 101 cm i mladje je od nje 6 mjeseci. Visina ostale djece krece se od 103 do 116 cm.
Njen brat je rodjen s 48 cm, a s 4 godina bio je visok 106 cm.
Meni osobno njena visina ne smeta, ali primjecujem da vec sad pita zasto je manja od drugih curica u grupi.
Da li je ona preniska? Neznam, nisam strucnjak, ali kad vidite 30 djece u grupi od kojih je jedno dijete cak i 24 cm niže od nekog djeteta, onda tu nest ne stima! Daj boze da sam u krivu!
Krenula sam jednostavnim putem, nastavila jednostavnim putem, ali nakon vise od godinu dana odlucila sam malo i zakomplicirati jer me vjerojatno nitko ne shvaca!
Ja vas molim da mi preporučite neki dodatak prehrani ili neki vitamin ili nešto što bi moglo utjecati na njen brži fizički razvoj, (o l.argininu sam procitala na jednoj od medicinskih stranica na netu) bezopasan, bezreceptni... mozda joj pomogne!
Hvala

Dr.Darko Richter

14.04.2003. 08:57

Prema podatcima koje dajete, dijete je proporcionalno smanjenog rasta. Na porodu je dužinom i težinom bila na samoj donjoj granici za svoju dob (točnije, na 5. centilu - to znači da je 5% djece te dobi još kraće i lakše, a 95% duže i teže od nje). Kasnije, s 2 i 4 godine ona se definitivno spustila ispod 5. centila, ne mnogo, ali ipak. Vi ste težinom na donjoj granici za odraslu žensku osobu, no bez obzira na to, i na utjecaj genetike na konačnu visinu, svakako bih dijete odveo na pregled u dječju endokrinološku ambulantu - zbog smanjenog rasta. Kada bi se to moglo uspješno rješavati nekim nemedicinskim putem, zar mislite da bi se ljudi mučili s medicinom i lijekovima? Internet je fantastična stvar, ali samo ako znate odabrati onu pravu od desetina i stotina tisuća informacija koje vam naviru na vašu tražilicu.

mamaa

15.04.2003. 22:54

Odvest cu ju na pregled, a vas molim da mi barem u kratko objasnite kakav je postupak u endokrinološkoj ambulanti te, ovisno o nalazima normalno, što se sve može dalje poduzeti!
Zahvaljujem na odgovoru

Dr. Darko Richter

16.04.2003. 07:59

Mjerit će dijete, pitati će vas u početku ista pitanja kao i ja na ovom forumu. Zaitm će joj možda uzeti krv iz vene radi određivanja hormona rasta. Ništa strašno.