Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povišen LDH


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

08.04.2003. 21:49

Poštovani,
majka sam 14-to mjesečnog djeteta koje već dosta dugo vremena "vuče" nekakvu upalu uhu. Od kraja veljače kad je upala dijagnosticirana popilo je Summamed, pa nakon 10 dana Zinat. Temperaturu je imao samo nekoliko prvih dana. Krvna slika pokazala je sedimentaciju 30, a pregled kod ORL liječnika upalu uha uzrokovanu pojačanim trećim krajnikom. Nakon tog pregleda dobio je terapiju Klavocin bid sirup i za vrijeme njegova uzimanja javila se temperatura. Liječnik nas je tada uputio infektologu.
Analiza krvi obavljena kod infektologa pokazala je sljedeće: SE 3, L 10,0; Hb 108; AST 68; ALT 25; LDH 755;CRP 1,9. Tada je ponovno obavljen i pregled liječnika za uho, grlo, nos čija je dijagnoza Otitis media in santionem, Vegetatio adenoides. Od tada mu je prekinuta terapija Klavocin bid sirupom i stavljala sam mu samo Ephendrini kapi. Ultrazvuk jetre i slezene su mu uredni, a najnovija KS pokazala je AST 27; ALT 34; L 8,5; LIM 5,7 i SE 32. Nalaze LDH enzima te serologije na EBV i CMV još čekamo.
Kakvo je Vaše mišljenje o svemu ovome, mislite li da je možda riječ o mononukleozi, bi li u tom slučaju jetra i slezena bile povećane? Je li ovo sve možda posljedica trećeg krajnika, upale uha ili se i neka viroza u međuvremenu uvukla u priču? Što Vi mislite o vađenju trećeg krajnika i vremenu kad je to najbolje učiniti?

Dr. Darko Richter

12.04.2003. 09:24

Gledam vaše pitanje, i čini mi se da su vaše dileme nastale kao posljedica raznih nepotrebnih pretraga. Kada biste nekome na Zapadu rekli da ste djetetu zbog upale srednjeg uha učinili jetrene probe, LDH, EBV i CMV, on bi se u prvi mah začudio, a potom zaključio da tamo gdje se to radi mora da ima puno novaca i malo pameti. Eto to je i moje mišljenje o ovom slučaju, kako ga opisujete. Upala srednjeg uha nema blage veze s infekcijskom monunukleozom, a CMV i EBV virusi, koji su glavni uzročnici tog sindroma, u prvom desetljeću života uglavnom subklinički prokuže cijelu generaciju, a samo u nekih se to vidi i kao sindrom mononukleoze. Striktno govoreći, ALT nije povišen, a on je najspecifičniji za jetru, dok se AST i LDH nalaze u mnogim tkivima (srcu, mišićima, jetri, crijevu, itd.) i njihovo blago povišenje prisutno je kod mnogih virusnih bolesti. Sedimentacija je malo povišena, kao znak da je dijete imalo infekciju, vjerojatno virusnu (da je bila bakterijska, SE bi bila negdje oko 40 ili više), ili se možda radilo o bakterijskoj infekciji koja je rano liječena, pa SE nije znatnije porasla (dijete je dobivalo Zinnat). Što se tiče trećeg krajnika, on se vadi u bilo kojoj dobi ako je povećan i uz to pravi smetnje disanja na nos ili ventilacije srednjeg uha (dijete diše na usta, hrče, ima učestale upale srednjeg uha, a treći je krajnik vidno povećan - mora utvrditi ORL specijalista).