Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


laringitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

med01

29.02.2008. 22:30

Postovani dr. Rihter!

Djevojcica od 3 god. sa dg VUR-a ( II st.) dobila virusni laringitis od sestre. Od jucer je febrilna oko 38C do 39C, sa povracanjem. Dobila je sirup cefaleksin,nije pod uroprofilaxom vec duze vrijeme. Urin uredan.
Da li je potrebno da pije sirup za laringitis ako urin ostane ok?
Ako ne, ukoliko nastavi povracati, da je vodim po inekcije?
Imate neki dobar fol da je rehidriram bez infuzije?

Zahvalna mama!

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 11:25

Za laringitis joj cefaleksin ne čini nikakvu razliku. Ako ga pije, bez obzira što se meni čini da joj ne treba, znači ne povraća, pa može piti i vodu - onda infuzija i nije potrebna. A kako i nače rehidrirati djecu, da se izbjegne infuzija? RAditi ono što kaže doktor, a ne po svome. A kada doktor nešto kaže, nije rekao ništa više, ništa manje od onoga što je rekao, ali u Hrvatskoj vlada prešutno samorazumljivo dodavanje i mijenanje stručnih medicinskih svajeta. Dakle, za oralnu rehidraciju savjet glasi: davati po malo tekućine (prokuhane vode, ili čaja sa saharinom ili pola saharina, pola šećera), na žličicu. Još uvjerljiviji savjet glasi: davati tekućinu tako da je dijete ne povrati. Nigdje nije rečeno da dijete mora jesti dok se rehidrira, i jednostavno mi nije jasno zašto uz tekućinu na žličicu, mora odmah pojesti i McDonalds, čips ili paštetu, obavezno s čašom mlijeka. U bolničkom odjelu se dijetetu uredno spusti temperatura i napoji se, ali, zašto to polazi za rukom med. sestri koja nečije dijete vidi po prvi puta, a ne njegovoj vlastitj majci - bez da sada izgovaram taj odgovor - izaziva u meni, nakon mnogo godina službe u pedijatriji, ljutnju, frustraciju i revolt, a sigurno i u djetetu o kojemu se radi.

med01

01.03.2008. 13:15

Hvala!
Iako dosta ostar, Vas odgovor ipak shvacam kao kritiku drugim majkama. Savrseno dobro znam dijetalne postupke kod proliva i povracanja.Naravno da mi ne pada na pamet da hranim dijete pod temperaturom cvrsto hranom! Mozda sam se pogresno izrazila prilikom upotrebe pojma dehidracije, jer ovdje nije rijec toliko o dehidraciji koliko o refluxu, kao velikom faktoru rizika u razvoju uroinfekta, ukoliko ono pije malo tekucine!
Dakle, na infuziji uvijek zavrsimo samo zbog smanjenog praga izdrzljivosti usljed smanjenog unosa tekucine, te mogucih komplikacija sa bubrezima!
A to glede sestara u bolnici ste u pravu. Imala sam priliku vise puta boraviti u bolnici sa kcerkom, njegovati je zajedno sa sestrama, i vjerujte da je bitna razlika NEPRISTRANOST prilikom njege bolesnog djeteta. Majka tesko moze djelovati pod pritiskom jednako kao med. osoblje, i zato cesto pravi greske koje vjerovatno ne bi da njeguje tudje dijete. I jos jedna bitna razlika, med. sestre djeluju po stalnim uputama ljekara, sto u kucnoj njezi nije moguce.
Dakle, pristrasna majka + pokoja graskica iz ne bas ,hladne glave, = problem!
Nadam se da sam Vam bar malko priblizila drugu stranu medalje :- ))

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 13:25

Vi mislite da meni nije jasna ta druga strana medalje? Pitanje jest, zašto se konačno ta druga strana malo ne promijeni! Ili se ona, jednostavno, ne može promijeniti, zato jer je zdravstvena zaštita, još uvijek, besplatna. Jer, da rade dva sinergijska faktora: moje dijete + moj trošak, ta druga strana medalje profunkcionirala bi puno bolje, i na korist tom djetetu i općem dobru, ali, izgleda da nas uvijek vuče ono što na na očiglde ne košta, a usput imamo onaj sveprisutni izgovor: pa liječnik valjda zna, zato je tu, i sestra, stručni ljudi, itd.

med01

01.03.2008. 16:10

...ooo, kosta nas i te kako!
Npr., ja, mama sa spondilitisom, diskopatijom i migrenom, jaako platim neuslovni boravak u bolnici, kad presjedim i po 3 dana na stolici pored svog djeteta, jer nema kreveta za majke, ali jako zahvalna sto mi dozvole da ostanem, itd, itd
Nije sve u novcu, no nije to tema iz naslova! Ima i jedna radosna: ovaj put sam uspjela, temp. je spala, rehidracija na kasikice uspjela!!
Da li da joj iskljucim cefalexin, jer je danas dobila proliv?

...bez ljutnje, molim

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 20:15

Mislim da sam vam za laringitis već ranije odgovorio.
I zato mi se vraća opet ono: besplatno, pa pitam. I ja opet tvrdim: dok se ne počne plaćati, ne kroz doprinose, već iz džepa ravno u osiguravajuću kuću, ili na šalter, neće tu biti sreće. Dok ne plati, čovjek na ovim širinama izgleda nije siguran da je čuo liječnika.

med01

01.03.2008. 21:30

OK,predajem se!

...iskljucila antibiotik, hvala!

Darko Richter, dr. med.

02.03.2008. 03:10

Ovo mi se sviđa ( isključila antibiotik).

mamaema

05.03.2008. 15:00

Poštovani dr Richter,
preksinoć u snu se naš 2,5 godišnji sin laringitično oglasio (bez teškog disanja, temperature, curenja nosa...). Ujutro je i laringitično "glasanje" prestalo, no popodne smo ga inhalirali s Pulmicort Respules 0,5 mg jer smo pretpostavili da bi se noćas mogao javiti laringitični "napad" kojima je inače sklon (3 do sad). Uslijedilo je ponovo noćno laringitično "glasanje" s otežanim disanjem, ali bez "gušenja" pa nismo trčali na hitnu. Jutros, nakon druge inhalacije Pulmicortom sve se smirilo pa planiramo inhalaciju ponoviti predvečer. Da li smo zakasnili s Pulmicortom i da li da mu u slučaju noćnog "gušenja" damo 1/3 Rectodelta od 100 mg (dijete ima 13 kg)? I dalje nema temperaturu, ne curi nos, ne kašlje...
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

06.03.2008. 00:47

Jedan PUlmicort i 1/3 rectodelta trebali bi odvratiti teži napad. Pulmicort se inače smije ponvaljati do dvaput dnevno, i davati do 3 dana uzastopno. Tako da, ako se prvi napad dogodio, ublažen Pulmicortom onda bih dodato i rectodelt i nakon 6-12i ponovio Pulmicort. Nemazapreke da se Pulmicort ponovi i 3 puta u danu, ako se nadvija napad, ali, tada, treba ići i na dežurnu ORL.

andre1306

07.10.2008. 08:20

postovani dr.Richter
mama sam triipol godisnjeg djecaka koji je sklon laringiticnim napadima.prvi se javio kad je imao godinu i pol. tako je tesko disao da smo ga odveli u bolnicu. dobio je injekciju, inhaliran je i zavrsio je na antibiotiku. ista situacija se ponovila jos jednom. druge pute napadi nisu bili tako stravicni da smo mogli pricekati jutro i poci nasoj pedijatrici. prvo zavrsimo na fenistilu sada 3x dnevno po 15kapi tako 3 dana iza toga krenemo sa rinolanom 1x dnevno tj. navece prije spavanja i tako 5 dana. nakon toga dobijemo bisolex ili bisolvon. ne trebam napominjati da sve to vrijeme niti spava nase dijete niti nitko u kuci. na kraju zavrsimo sa visokom temperaturom i upalom grla te dobijamo antibiotik -ceporex. i tako svaki put osim ovog zadnjem. krenuli smo sa fenistilom tocnije uhvatio ga je napad u noci ja sam mu dala fenistil 15 kapi kad sam ga sljedece jutro odvela kod pedijatrice dala mu je odma rinolan. kasalj se malo popravio bio je zreliji ali i dalje se mucio nocu nikako to iskasljat, onda mu se standardno pocne puniti nos koji dodatno otezava disanje. kasljao je po cijele noce pa smo opet posli doktorici. tek ga je tada inhalirala ne znam s cime jer mi se ne rece.prepisala mu je 2x dnevno fluimukan. njega smo koristili 4 dana kasalj se nije smanjivao. ponovno se vracamo rinolanu koristimo ga 3 dana stanje i dalje isto kasalj kasalj po cijele noci. ponovno idemo doktorici koja ga zatim inhalira sada znam cime 0,3 jedinice ventolina sa 2,5 fizioloske i prepisuje ventolin sirup3x 2/3 0zice.sutra se moramo javiti na inhalaciju ponovno.
ja jednostavno ne znam sto vise ciniti. nakon mog pitanja postoji li ikakva druga terapija jer ova ocigledno nema ucinka dobila sam odgovor da za ovaj tip kaslja postoje samo fenistil i rinolan a kroz ove forume vidim da postoje i druge mogucnosti. nije mi nikako jasno zasto smo zavrsili na ventolinu ako su mu pluca uredna grlo takoder. molim vas za savjet sto uciniti onaj dan kad osjetim da mu glas promukne tj da ga hvata laringitis(u toj noci mu uredno krene stravican ja ga zovem kucji kasalj i otezano disane) molim vas pomozite
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

07.10.2008. 10:10

Za odvraćanje, pa i za liječenje već pristunog napada laringitisa, trebalo bi dati inhalaciju Pulmicort 0,5 mg/2 ml, preko vlažnog (električnog) inhalatora (neublizatora). Inhlacja se može ponavljati 1-2 puta dnevnokroz 1-3 dana. Pulmicort se može dobaviti na privatni recept putem raznih amrketinga z alijekove. Antibiotici, Fluimukan, Fenistil, Rinolan i sl. (ekspektoransi i antihistaminici) nemaju što raditi kod laringitisa. Ventolin neće škoditi, ali neće niti koristiti, ako je auskultacija pluća uredna.

ivana__11

09.11.2008. 22:55

molim vas pomozite mi. Moja curica ima 7 mjeseci i od rođenja čujno diše. Već preko mjesec dana to se disanje pogoršalo da bi prije dva tjedna završili u bolnici. Pedijatrica joj je non stop slušala pluća i imala je terapiju sumamed+ ventolin i fleksotide. nakon tjedan dana stanje se nije bilo smirilo i iako sam ju ja uporno vodila pedijatrici ostalo je samo na inhalacijama baby halerom. Prije dva tijedna mi je naveče počela užasno teško disati uz piskutav udah i jako napinjanje u plućima. Otišli smo pedijatrici i poslala nas je u bolnicu na orl. Prije toga dobila je inhalaciju ventolinom i fleksotidom te nekakvu injekciju. Na orl su rekli da joj je grlo jako otečeno i da ima laringitis te nas poslali na ped. U bolnici su je inhalirali ( ne znam sa čime, nekakav maglasti, hladni plin i dobila je injekcije adrenalina). Sada smo kod kuće i već deset dana na fenistil kapima 3x dnevno po 8 kapi i inhalacije fleksotidom 2x dnevno 10 udisaja na 1 potisak. U međuvremenu smo napravili rengen pluća( uredan) , krvnu sliku( uredna, crp miran), bez temperature, samo ponekad promukli kašalj.

Mene zanima da li je to laringitis, kako se on liječi, kako izgleda napad i kako pomoći djetetu prilikom njega, a da ne moram u bolnicu ili na hitnu. Pročitala sam da pišete o inhaliranju pulmicortom, da li možete napisati nešto više o tom lijeku? Kod nas u ambulanti to nemaju već nas šalju za bonicu u os. Da li postoje i neke injekcije kod liječenja jednako učinkovite?
Ja sam pitala pedijatricu kako joj te fenistil kapi mogu pomoći kad su one namjenjene alergiji, a ne virusu kao što je laringitis (valjda?) i dobila sam dogovor da on pomaže kod svih otoka pa tako i kod otoka grla kao što je slučaj s laringitisom.
Ispričavam se što sam malo odužila.razlog zašto sada ovo pišem je taj što mi upravo sada dijetei spava i jako teško i zvučno udiše, napinje se u plućima, prevrće i bojim se da se ne uguši. U nedoumici sam, da li da joj dam inhalaciju fleksotidom ili da je odvedem na hitnu, a tamo znam da će nas odmah poslati u bolnicu gdje ćemo sigurno i ostati.

Molim vas da mi pomognete jer vidim da imate puno iskustva s tim, a meni je već dosta krivih dijagnoza i liječenja, a uz to nitko mi ne zna ni pojasniti o čemu se tu zapravo radi već sve informacije crpim s interneta. Unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

10.11.2008. 10:25

Ako od rođenja čujnodiše, i ta čujnost se odnosi više na udah, nego izdah, onda ima stridor laryngis, tj. mlohavost, ili suženost ili neki proces u ili oko grkljaan koji ometa strujanje zraka. Kada dobije virusni laringitisi, to se još više pogorša.
Treba dobar ORL pregled, fiberskopski, da se vidi kako točno izgleda larinks. Ako je mlohaviji, ili je epiglotis malo drugačije oblikvoan, to se vidi, i ne radi se dalje ništa, jer se s vremeno stvar ispravi, ali, postoji mogućnost da ima neki hemangiom ili bilo što drugo, što bi se moglo i trebalo operacijski liječiti.
U akutnom laringitisu treba dati inhalacije mikronefrina i Pulmicorta. Niti jedan od ovih lijekova nije registriran u nas, pa se u ambualntama daju inhalacije adrenalina i injekcije deksametazona ili SoluMedrola (umjesto inhalacija Pulmicorta). Međutim, vi možete sami nabaviti Pulmicort Respules 0,5 mg/2 ml, na privatni recept, i na prvi znak pogoršanja, djetetu dati da inhalira 1-2 puta /dan kroz 1-3 dana već koliko traži njegovo stanje. Adrenalin sami ne možete davati, kao niti dobiti Mikronefrin na recept. No, Pulmicort može jako pomoći i smanjiti potrebu trčanjja u bolnicu, samo ako se da u sam osvit pogoršanja, ili, bolje, još i prije, čim se opaze znaci infekta.

nightswimming

30.12.2008. 16:25

Postovani doktore,

upravo sam se vratila od pedijatrice koja je mojoj 4-mjesecnoj djevojcici nakon kraceg vizualnog pregleda dijagnosticirala laringitis i prepisala Sumamed. Buduci da dijete osim promuklosti koja traje zadnja dva dana nema nikakvih tegoba (nema temperature,ne kaslje,normalno dise, jede i dobro je raspolozena), zanima me je li nuzno davati antibiotik ili mozemo pokusati s necim drugim?

Uz antibiotik, dr mi je savjetovala davanje vode. Buduci da je beba do sada ekskluzivno dojena, koje je vase misljenje glede te preporuke?

Hvala puno!

Darko Richter, dr. med.

31.12.2008. 00:20

Laringitis u 4-mj. dojenčeta je moguć, i uvijek je potenciajlno bitno opasniji no, npr., u 15-godišnjaka. Sumamed praktički ovdje nema što polučiti. Dijeete treba dalje dojiti, i na bilo koji znak otežanijeg disanja, nemira, temperature ili borbe za zrakom, ili otežanijeg hranjenje, otići u bolnicu, ORL odjel. Birati bolnicu koja ima i hitnu pedijatrijsku službu.