Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


lijekovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

16.09.2002. 22:45

Molim vas da mi objasnite žašto ginekolozi toliko prepisuju (apaurin, normabel valijum, leksilijun u trudnoći),ako ti lijekovi mogu naštetiti nerođenoj djeci.Kakva su vaša iskustva s novorođenčadi čije su majke uzimale te lijekove po uputama ginekologa u sva ti trimestra trudnoće.
Kako ti lijekovi mogu uticati na razvoj nerođene dijece(po ginekolozima nisu uopče opasni, a dok drugi liječnici oped govore drugo, u biti opasni su i antibiotici ,analgetici......, što vi kažete na sve to=?
Unaprijed zahvaljujem!

- pitanje je također postavljeno na forumu iz ginekologije

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

17.09.2002. 19:17

Cijenjena gospođo Ana, lijekovi koje ordiniraju ginekolozi, ako su indicirani, nisu opasni; radi se o lijekovima u širokoj i provjerenoj upotrebi. Nemojte, molim, zaboraviti da njihovo neuzimanje može biti opasno: npr. spontani pobačaj.... U nekim slučajevima (detaljno tumačenje nije moguće zbog opsežnosti problema) isti ti preparati daju se i djeci, pa i novorođenčadi. Naravno, opet u slučajevima kada za to postoji medicinski razlog. Na kraju, nisu opasni svi antibiotici, svi analgetici.... I nemojte, zaboraviti, da i kada njihovo uzimanje nosi određeni rizik, ima situacija u kojima su nužni. U životu i u medicini, ponekad morate izabrati između dvije nevolje. Naravno, umjetnost je izabrati onu manju, pa taj odabir (bar u medicini) treba prepustiti stručnjaku. Mnogo različitih glasova nalikuje na narodnu uzrečicu: "Mnogo baba, kilavo dijete". Srdačno vas pozdravljam.