Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odbijanje povrća i mesa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

14.09.2002. 22:25

Poštovani,
molim Vas da mi pomognete oko sljedećeg problema koji me muči oko moje kćerkice stare 7 mjeseci. Naime, ona je zdrava djevojčica koja lijepo napreduje i koju još uvijek dojim sve obroke osim jednog popodnevnog kada jede voćnu kašicu. Pedijatrica mi je savjetovala da sa 7 mjeseci zamijenim još jedan (podnevni) obrok - ručak sa povrćem i mesom. Već mjesec dana pokušavam bebi dati tu vrstu hrane, a ona je uporno odbija. Pokušala sam sve kupovne kašice, sve proizvođače, pokušala sam sama kuhati mrkvicu, karfiol, špinat - to također odbija. Gadi joj se, "diže joj se želudac" - kao da će povratiti! Sve voće (i u kašicama i u sokovima) jako voli i rado jede! Brinem se da li može postati slabokrvna, je li moje mlijeko dovoljno u toj dobi uz voće? Napominjem da je u dobi od oko 3 mjeseca beba bila jedno vrijeme slabokrvna (Hb 103 prema nalazu krvne slike pa se za mjesec dana popravio na 117). Odnonda nismo ništa kontrolirali jer je beba vesela, dobro izgleda i napreduje. Na koji način da počne jesti "slano"?
Unaprijed Vam se zahvaljujem.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

17.09.2002. 19:06

Poštovana gospođo Ivana, Vaš je "problem" vrlo star i vrlo poznat. U određenog broja djece potrebno je veliko strpljenje kod uvođenja nove hrane. U svakom je slučaju dobro da dijete jede voće; voćne kašice u toj su joj dobi još dovoljne. Pokušajte nešto povrća kompatibilne boje (npr. karfiol) u malim količinama umiješati u neku voćnu kašicu, a ako u tome uspijete, količinu povrća postepeno povećavajte (povrće ne mora neminovno biti slano). Krvna slika koju navodite uobičajena je u dobi od oko 3 mjeseca, dok je posljednja krvna slika posve u granicama normale. Anemija zbog manjka željeza, ukoliko se razvije, obično se javlja u dobi od 8 mjeseca nadalje. Nijedno mlijeko, pa ni majčino, ne sadrži dovoljnu količinu željeza, pa ćete u budućnosti morati kontrolirati stanje krvne slike u laboratoriju. Mislim da ne morate previše brinuti; sami kažete da je dijete u dobroj formi ! Mnogo sreće i strpljenja, uz srdačne pozdrave.