Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mastitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

22.09.2002. 13:26

Imam dijete od 3 mjeseca i do sada sam ga isključivo dojila bez nadohrane.Željela bih da tako bude i ubuduće no pojavili su se problemi i ne znam što da radim! Naime, prije 3 dana sam dobila mastitis desne dojke (vjerojatno uzrokovan stresom) te situaciju pokušavala riješiti stavljanjem obloga, mirovanjem te češćim stavljanjem djeteta na prsa uz izdajanje. Međutim stanje se nije bitno mijenjalo, temperatura je rasla (39 stupnjeva) te mi je doktorica ordinirala Ceporex. Simptomi upale su se ubrzo povukli, no izrodio se novi problem. Dijete odbija jesti iz desne dojke, a iz lijeve isto nerado jede, siše svega par minuta i onda počne plakati. Nakon toga zaspe, ali se budi već nakon pola sata do sat vremena. Takva je situacija danju dok noćna hranjenja prolaze u redu (jede bez problema iz obje dojke po 20-tak min do pola sata). Zanima me da li dijete odbija prsa zbog eventualnog promijenjenog okusa zbog antibiotika te što u tom slučaju učiniti? Napominjem da simptoma upale više nema, no znam da se doza antibiotika treba popiti cijela, ali da li ovakav slučaj može biti iznimka?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

23.09.2002. 19:57

Štovana gospođo Ivana, Vaš je "slučaj" zaista neobičan. Malo je vjerojatno da je antibiotik (koji Vam je uistinu bio potreban) promijenio okus mlijeku samo po danu; ista primjedba odnosila bi se i na upalni proces, koji - ne treba zaboraviti - također može uzrokovati promjenu prijašnje kvaliteta mlijeka.
S druge strane, može se razmišljati i o tome da se količina mlijeka smanjuje, pa je ona veća u noćnim satima kada su i obroci rjeđi (više se mlijeka nakupi). Bilo bi dobro da se izdojite i točno izmjerite količinu mlijeka (po mogućnosti više obroka) i/ili da izvažete dijete prije i poslije obroka. Tako bi se dobila predodžba o stvarnom stanju. U svakom Vam slučaju preporučam da istrajete, jer s upornošću laktacija se može i popraviti. U slučaju da Vam pouzdano nedostaje mlijeka bit će potrebna nadohrana. Međutim, i tada treba znati da je bolje i jedan obrok majčinog mlijeka nego nijedan. Mnogo sreće i mnogo pozdrava.