Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mebenazole, 100mg


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vure

13.07.2021. 22:15

Poštovani,
Kćer od 9 godina je u zadnjih nekoliko godina više puta imala dječje gliste. Maksimalno pazimo na higijenu, ali ona ima lošu naviku prinošenja ruku i stvari ustima. Liječena je Mebendazolom, ali dva različita pedijatra i sada obiteljska liječnica imaju različite preporuke oko uzimanja tog lijeka. U uputstvima pak piše samo jedna tableta pa ponoviti za 14 dana. Koja je vaša preporuka doziranja za nju (ima 33 kg) i ostale članove kućanstva jer i za nas su preporuke drugačije? Hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.07.2021. 18:40

Klasična terapija bi bila 2x100 mg kroz 3 dana, potom ponoviti kuru nakon 2 tjedna. No kako se često događa da se teško rješava glisti može se svaka 2 tjedna dati 100 mg. Postoji i biljni preparat EPS ulja crnog oraha koji se može davati dulje vremena. Pojedine ljekarne imaju ovaj preparat.. Pranje ruku, prokuhavanje ili barem učestalije pranje posteljine i doljnjeg veša, čišćenje podova parnim čistačem... i upornost.

Lele21

18.08.2021. 16:10

Poštovani dr.Jovančević, kćer 9 godina zarazila se malom dječjom glistom, liječena mebendazolom prvo jedna tableta 100mg pa nakon 2 tjedna druga tableta 100mg. U toku terapije i dalje prisutni simptomi svrbeza anusa, nelagode unutra, stalno tuženje na osjećaj bockanja unutar anusa. 3 dana nakon popijene 2. tablete mebendazola razvija se upala u rodnici te između stidnih usana. Budući da je naša pedijatrica cijeli mjesec na godišnjem, zamjenska pedijatrica daje da popijemo odmah 3 dana po 2 tablete mebendazola te Nistatin i Belogent mast za genitalni dio. Ona kaže da nakon 2 tjedna popijemo još samo 1 tabletu mebendazola, što Vi mislite o ovome? Dijete i dalje osjeća tegobe u području anusa, ponekad svrbež,nelagodu, najviše nekakvo bockanje iznutra. Da napomenem da se pridržavamo svih mogućih higijenskih mjera, posteljina i donje rublje/rucnici se svaki dan svima pere na 90 stupnjeva te peglaju, svako jutro i večer se tusiramo, kuću odrzavam i inače parnim čistačem. Ono što me najviše zanima je da li postoji mogućnost da je enterobius otporan na mebendazol tj da ga ne može do kraja uništiti i koja je onda druga opcija liječenja? Mi ostali ukućani smo popili 1 tabletu mebendazola,pa nakon 2 tjedna još jednu. Drugo dijete nema nikakve simptome, uz to je celijakicar pa me jako brine da se i on zarazi glisticama obzirom da ima jako osjetljiva crijeva. Sto mislite je li ovo bila dovoljna terapija za nas ostale u kućanstvu? Unaprijed hvala na odgovoru, jako zabrinuta mama

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.08.2021. 00:55

Predlazem da nakon 3 dana pijenja 2x1 tbl mebendazola ponovite istu kuru 2 tjedna kasnije. Lokalna terapija je uredu, možete dodati kupke u čaju od kadulje (žalfije). Nastavite sa higijenskim mjerama u kući. U slučaju neuspjeha i ako vidite glistice može se pokušati s albendazolom. Ako se smetnje i nadalje nastave treba isključiti alergiju ili infekciju rodnice (moguće zbog prodora glistica). U ljekarni možete potražiti ekstrakt ulja crnog oraha (EPS) i možete ga svi preventivno uzimate narednih mjesec - dva. Kupanje isključivo tuširanjem, kupke se ne preporučaju, naročito uz korištenje pjenušavih kupki.

Tamy14

22.09.2021. 13:55

Poštovani,
Kod kćerke od 6 god smo primjetili gliste u stolici te je dobila th Thelmox tbl, s obzirom da imamo i drugo dijete od 12 mj zanima me dali je trebala i ona dobiti th i koju? Nisam primjetila nista u stolici iako u zadnje vrijeme ima dosta problema sa vjetrovima i čestim buđenjima po noći od toga, te guza u zadnje vrijeme bude često crvena.
Hvala puno, lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.10.2021. 13:45

Mislim da se ne može pogriješiti ako se i drugom djettetu da lijek, ako je prošlo više od 2 tjedna od terapije kod prvog djeteta tada ponovite kuru i njemu.