Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


putovanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

10.12.2001. 14:21

Imam djevojcicu od 11 mjeseci. Prije 5 dana vodili smo je na redovnu kontrolu pedijatru i radi vakcine. Kako je nedavno bila prehladjena upucena je usnom ljekaru koji je ustanovio otitis ext. i propisao joj kapi neomicin-dexametazol i procijenio dijete kao vrlo osjetljivo u pogledu zdrijela i usiju. Sutradan, dijete je dobilo vakcinu (treci dio) i popodne dobilo jaku reakciju u vidu temperature tako da je citavo poslijepodne prekunjala. Navecer sam joj dala cepic EFFERALGAN. Oko 3 sata ujutro, dobila je proljev i povracanje sto se kasnije ponovio jos dva puta do podneva. Opet smo otisli ljekaru koji je ustanovio da su pluca i grlo OK i propisao sirupe ESBESUL i ENTERO... te nistatin kapi i paracetamol. Dijete do navecer nije imalo proljeva pa joj nisam davala enetrerofuril sirup nego samo antibiotik. Ubrzo nakon antibiotika je temperatura spala ali sutradan se ponovilo i povracanje i proljev. Ukljucili smo i drugi sirup i nistatin, dan poslije imala je pet stolica, ujutro dvije vrlo rijetke. Djevojcica inace cijelo vrijeme samo doji i odbija svaku drugu hranu koja nam je preporucena ( crni caj, sojamil, rizu ...). DAnas je imala jednu "mjesanu " stolicu ali citavo jutro spava, nema temperaturu. Ovo spavanje nimalo ne lici na nju jer je po karakteru vrlo, vrlo zivahna. Lijecnik nas je uputio infektologu koji rekao da nastavimo terapiju pa ako se proliv nastavi da nosimo stolicu... Citava situacija me vrlo nervira jer se spremamo na dugoocekivano jednomjesecno putovanje u Ameriku, 15.12., za 4 dana i vrlo mi je vazno da na vrijeme ozdravi. Zato, molim VAs oprostite na opsirnosti i recite da li na osnovu vaseg iskustva ima u ovom slucaju nesto neobicno i opasno???
Unaprijed hvala.

prof dr sc Ana Votava-Raić

12.12.2001. 21:37

Štovana gospođo, niste Vi opširni, već je opširna terapija djeteta, a koja je vjerojatno takva zbog toga što Vas "čitava situacija vrlo nervira" pred dugo planirani i dugo željeni put u Ameriku. Nema ničeg posebno neuobičajenog ili opasnog u slučaju Vaše kćerkice. Infekcije dišnih puteva (osobito onih gornjih) česte su u toj dobi; također su česte popratne reakcije probavnog sustava i to podjednako na bolest i na lijekove. U fazi oporavka uobičajen je i prolazni zamor. Ipak, možda je propuštena mikrobiološka analiza stolice (na bakterije i/ili viruse), jer, naravno, postoje i infekcije probavnog trakta, pa i kombinacije bolesti. Međutim, vjerujem da je Vašem djetetu već dobro, te pozdravljajući Vas, želim Vam ugodan boravak u Americi.