Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


MMR vakcina_hipotonus_izostanak govora


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

girl1983

27.05.2019. 15:15

Poštovani doktore,

Imam dječaka od godinu i 10 mjeseci, prvo dijete, APGAR 10/10, išao je na redovne preglede u DZ i uredno je cijepljen do godine dana tj. MMR vakcinu još nije primio. Kako se do svojih navršenih 12 mjeseci nije još posjedao a kamo li samostalno ustajao odvela sam ga u privatnu kliniku gdje mu je dijagnosticiran hipotonus mišića (do tada njegova doktorica u DZ je uvijek tvrdila da je s njim sve OK i da je samo malo lijen). Išli smo na vježbe 4 mjeseca te je savladao sve faze od posjedanja, puzanja, ustajanja i hodanja, znači u periodu od godine i 4 mjeseca samostalno je hodao, već duže vremena penje se uz stepenice i hoda unazad. Kada mu je bilo 10-11 mjeseci počeo je izgovarati riječi: mama, tata, baba....to je trajala negdje do trenutka prohodavanja i onda je prestao. Moram napomenuti da je na vježbama često plakao, stvorio je strah od ''bijelih kuta'' pa sami ulazak u DZ popraćen je plačom i histerijom, imam osjećaj da je taj prvotni govor izostao zbog traume.
Htjeli bismo ga cijepiti MMR vakcinom ali ne znam da li ima ikakve veze hipotonus od prije i ovaj izostanak govora, strah me da možda ima neka neurološka oštećenja. On je vesel dječak i prilično napredan, ima 14 kg ali nije pretil, zdravo ga hranimo, uredno jede, spava dnevni san i noću po 8-9 sati, izvršava većinu naredbi, komunicira gestama, stalno je u pokretu, dosta se zna zaigrati sa igračkama, voli glazbu, hvata ritam i pjevuši, povezan je sa svim članovima obitelji, pokazuje emocije radosti, tuge, ljubomore kad se uzme drugo dijete ali i bijesa kada mu se ne dopusti ono što želi mada ga to brzo prođe...Što se govora tiče, logoped nam je rekao da mu se obratimo nakon navršene 3 godine ako bude problema.
Svašta sam Vam napričala ali s ciljem da steknete što bolju sliku.

S poštovanjem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.06.2019. 08:50

Preporučam da ga cijepite, naročito obzirom na epidemiološku situaciju u nas i u okruženju.

girl1983

04.06.2019. 14:10

Zahvaljujem Vam na odgovoru, poslušati ćemo Vaš savjet. Molim Vas samo još da prokomentirate ovaj izostanak govora, da li je puno zabrinjavajući?

S poštovanjem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.06.2019. 11:50

Ako do jeseni ne progovori niti jednu riječ zatražite ponovni pregled logopeda ili zatražite drugo mišljenje.