Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Molim pomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nivic123

21.03.2023. 09:50

Poštovani, ja sam tek nedavno prešao službenu pedijatrijsku dob, a kako se radi o relativno općenitom problemu, a drugi forumi nisu aktivni, nadam se da ćete mi moći i htjeti pomoći jer sam prilično zabrinut. Dakle, moj slučaj je sljedeći...

U noći s petka na subotu, rani jutarnji sati, morao sam ići piškiti (još uvijek sam bio budan tako da nije bilo buđenje). Kada je krenuo mlaz, ja sam osjetio kao da je ''prsnuo mjehurić''... ne znam kako to točno opisati, ali kao kada uzmete gumeno crijevo pa ga pritisnete, onda voda napravi mjehurić pa vi pustite i voda ''prsne''... mlaz je bio normalan, nikakvih problema u tom smislu i otišao sam normalno spavati. Od subote kroz jutro... unutar penisa, dakle u pitanju je uretra i to donja polovica, oko glavića... imam nekakav čudan osjećaj... to nije bol, nije peckanje... nego najbolja usporedba mi je kada, recimo, smočite kožu i onda pušete hladni zrak na to mjesto pa taj osjećaj ''hladnoće'' na koži. On meni ne smeta ni u čemu; uriniranje je normalno i bez boli ili peckanja, boja varira od žute do prozirne kako sam pročitao da je normalno, mlaz je normalan i snažan, broj dnevnih uriniranja mi je od 4-7 puta, kako koji dan i ovisno o tekućini (to je za mene uobičajeno). Moram priznati da jesam seksualno aktivaan, ali radi se o mojoj djevojci i nisam nikada u životu, pa ni s njom, imao nezaštićeni penetrativni seks; plus, u danima koji su prethodili tom petku/suboti nismo imali nikakvih odnosa jer se nismo ni vidjeli. Ona također nema nikakvih zdravstvenih problema. Ja sam također zdrav, nemam kroničnih bolesti, ne uzimam nikakve lijekove, ne pušim, ne konzumiram alkohol nikada, ni droge. Higijenu održavam redovito. Penis izgleda kao i uvjiek, nema crvenila, nema nikakvih promjena na koži niti ikakvog iscjetka, erekcija je normalna i nema nikakve boli.

Što se tiče tog osjećaja, u subotu je bio gotovo cijeli dan (nije navečer pred spavanje), jučer samo kroz jutro, a danas tek povremeno tako da bih rekao da ide na bolje, ali svejedno me ''brine''. Što se tiče samog uriniranja, rekao bih da ono čak i pomaže jer mi je u subotu i nedjelju ujutro tokom samog uriniranja osjećaj nestajao, dakle, uriniranje je pomagalo, a onda bi se ponovo nakon nekog vremena to vratilo pa opet nestalo samo od sebe; isto tako, primijetio sam da osjećaj nestaje kada se utoplim pod dekom i kada ne radim nešto pa se ne bavim time aktivno, ili kad osjećam da ću uskoro urinirati; ujutro se, pri buđenju, recimo, ne budim s tim osjećajem.

Ne znam je li to važno, ali ranije sam kroz život... recimo... u prosjeku jednom svake dvije godine... znao imati sličan osjećaj... naime, nakon uriniranja, znao mi se pojaviti privremeni osjećaj peckanja u uretri koji bi trajao nekoliko sati i prošao sam od sebe. To mi se dogodilo nekoliko puta u životu, možda 4-5 puta u svo ovo vrijeme (posljednji je put bilo prije skoro dvije godine) i prošlo bi gotovo pa odmah samo od sebe. To nije bio isti osjećaj kao ovaj, to je bilo baš pravo peckanje uretre i to samo kada ne bih urinirao (i tu je urirniranje, zanimljivo, pomagalo i dok bih urinirao taj bi osjećaj nestajao), dok je ovdje taj nekakav osjećaj ''hladnoće'' u pitanju; tada sam bio pročitao da je to možda zbog samog urina koji je iziritirao uretru pa je trebalo da se smiri. Ne znam je li to točno, ali svakako je bilo tako svaki puta.

Eto, vidim da sam malo udavio... ja se doista ispričavam, ali evo, prvi puta je da nije prošlo isti dan pa sam samo htio provjeriti s Vama pa eto... unaprijed Vam hvala ako budete mogli pomoći, puno će mi značiti! happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2023. 16:40

Opisano može biti uzrokovano kristalima u mokraći. Preporučam napraviti pregled urina, urinokulturu i ultrazvučni pregled mokraćnih organa. Preventivno izbjegavaj unos zeljastog povrća (kupus, kelj, špinat, salata) i namirnice bogate C vitaminom (navedeno može soprinijeti stvaranju kristala u mokraći). Povećaj unos vode i mlijeka. Mokraća bi uvijek trebala biti bezbojna - ako postane žuta znači da je manji unos tekućine i tada se mokraća koncentrira i lakše se kristalizira.

nivic123

28.03.2023. 11:30

Dragi doktore, hvala Vam puno na pomoći i na savjetima! Jesam zadnjih dana pio puno više vode i situacija se doista poboljšala, tako da hvala Vam puno! happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2023. 21:00

happy, LP.