Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


moraxella catarrhalis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

boules

19.02.2009. 18:15

Poštovani,
većduže vrijeme pratim ovaj forum i oduševljena sam s načinom na koji se nosite sa pitanjima, mogu reći da sam postala ovisna o njemu. Do sada nije bilo potrebe da vas kontaktiram jer sve što me zanimalo pronalazila sam ovdje. Moja situacija je sljedeća: Mojem djetetu od 2,5 godine u brisu nazofarinksa izolirana moraxella catarrhalis.Kašlje već tjedan dana, najčešće po noći. Kašalj nije produktivan.To nam se događa svake zime po 2-3 navrata. terapija je uvijek ista pholcodin ili inhalacije bisolexom i efedrinom.Do sada nikad nismo radili bris.Sa dobijenim nalazom brisa odlazimo dr. te nam daje terapiju klavocinom 10 dana.
Cijenim vaše mišljenje te me zanima dali je potrebna terapia antibiotikom s obzirom da taj kašalj dođe i ode svake zime sam po sebi.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

19.02.2009. 19:15

Kada jedanput napravite bris uz ovakve simptome, i nađete morakselu, onda je logično da po tom nalazu i psotupite, inače, ne znam zašto je rađen. Drugo je pitanje koliko je nalaz bilo koje klice u nosu relevanttan za pitanje terapije. Možda jedino meningokok ili hemofilus tipa b.
No, jednu terapiju bih mu priuštio, i onda ponovio bris 1-2 tjedna od završetka. Ako ide u vrtić, sva je prilika da će moraksela ili pneumokok opet biti tamo. Ne da nisu izliječeni prvi puta, već su ponovno udijeljeni od ljubljenih mu i slinavih sudrugova u vrtiću.

Uma

27.03.2009. 15:40

Poštovani.
Ima djevojčicu od 5 godina koja je zimi često bolesna. To se dešava od prošle godine, tj. od kada je krenula u vrtić. Sada smo joj otkrili anemiju, no pored toga i respiratorne infekcije su česte u posljednja tri mjeseca. Upravo smo dobili i rezultate briseva i u nosu ima moraxellu catarrhalis dok je guša čista. Inače je blago promukla, kašlje (ne puno) i nos joj itekako curi. Temperaturu nije nikako imala. Na pregledu prije tri dana pedijatar nije smatrao da treba uključivati ikakvu terapiju.
S obzirom na anameju (željezo je 6.5) te češće konzumiranje antibiotika u posljednja tri mjeseca (januar:zinat i februar-ospen, po 10 dana), moje pitanje je: trebam li djete odmah voditi doktoru kako bi joj uključili kakav antibiotik ili pričekati koji dan ne bi li se to već riješilo samo (zapravo joj u nos stavljam kapi od sljeza i pije propolis)?

Darko Richter, dr. med.

29.03.2009. 00:35

Za ići, ili ne ići doktoru, ne znam, to je uvijek vaša odluka, a ne nekoga s drugog planeta. Ali, mogu vam reći da odmah možete prekinuti sljezove kapi i propolis. Ja ne znam čemu to služi, a bavim se medicinom preko 30 godina.

icrnic

17.04.2009. 17:40

Poštovani,
Mojem dvogodišnjem sinu pedijatrica je propisala antibiotik Almacin nakon što mu je u u brisu nosa pronađena Moraxella catarrhalis. Je li to lijek izbora s obzirom da, kako sam pročitala, većina Moraxella sojeva sadrži beta laktamazu? Koji biste antibiotik Vi preporučili?
Hvala na odgovoru.
Ivana

Darko Richter, dr. med.

18.04.2009. 03:10

Ako znate da je moraksela, onda znate i koji je antibiogram, i da li ima beta-laktamazu.

pepsi

22.05.2010. 23:25

Poštovani doktore,

nadam se da Vas neću jako ugnjavit,ali više ne znam što da radim,te Vas molim za pomoć.Naime moje dijete od 5 mj.,je prije skoro 2 mj. počelo kašljat s tim da je to zvučalo kao škripanje.Odvela sam ga u dr, i dobili smo inhalaciju ventolinom 5 dana.Nakon toga mu je bilo bolje 4 dana i opet isto.Ovaj put dr. mu je opet dala ventolin 6 dana i nije mu bilo draštično bolje.Opet smo je posjetili i ponovo ventolin i atrovent u kombinaciji.Nakon 7 dana bilo je bolje,ali nakon 4 dana od prestanka inhalacije opet isto.Nakon toga smo dobili uputnicu za bolnicu,jer dr. nije znala što bi više.U bolnici su ga testirali na mlijeko,jaja i grinje i to je bilo negativno.Onda su napravili bris nosa(uz to stalno inhalacija atroventom i ventolinom,jer je škripanje bilo pojačano) iz kojeg je pokazana streptococcus pneumoniae.Dobio je sumamed.Stanje je ostalo isto(hroptanje i dalje),pa su mu napravili aspirat bronha.gdje mu je nađena streptococcus pneumoniae i moraxella catarrhalis beta lactamase.Dok smo čekali bris inhalirao se i dalje na već spomenuto,a u međuvremenu mu je napravljen rengen pluća koji je pokazao povećan timus i sjebnu srca,proširen šum disanja više desno.Nakon rezultata koji su pokazali moraxellu i pneumoniae dobio je klavocin 8 dana.Također su mu radili nalaz klorida u znoju koji nije uspio.Između svega toga vadili smo serum koji je negativan.nakon svega toga što smo popili kašalj i škripanje(hropljenje u prsima) je i dalje prisutno kao i prvog dana uz kašalj(u malo manjoj mjeri).Inhaliramo se i dalje ventolinom i navečer atroventom.Molim Vas za vaše mišljenje,jer ja ne znam više kako mu pomoć,a nitko mi ništa ne govori.Oprostite mi ako sam bila malo zbrkana,ali upravo se tako osjećam.


Unaprijed se zahvaljujem i ispričavam na smetnji.

Darko Richter, dr. med.

23.05.2010. 13:15

Moje mišljenje jest da djetetu treba dati Singulair Mini, granule, 1 vrećica dnevno, a prethodno iskorijeniti infekt, ako ga ima. Ne vjerujem da su dobili aspirat bronha, to se može uzeti samo bronhoskopski, ili, ako je dijete intubirano, a što nije bio slučaj.
dijete je vjerojatn oimalo malo manju porođajnu težinu, ili malo manji Apgar, ili je dobila malčice kisika po porodu, ili je proboljelo neku žešću dišnu infekciju u prva 3 mj. života, i sada nastavlja. Za to je lijek Singulair.

pepsi

10.11.2010. 18:36

Poštovani doktore,

evo opet Vam se javljam ,a sve zbog problema vezanog za moj post od prije 5 mj.(oprostie na slobodi).Naime,stanje mog djeteta je ne promijenjeno.Po Vašoj cijenjenoj preporuci ja sam tražila da mu ponove nalaze,ali to nitko nije napravio s izlikom kako oni smatraju da mu to ne treba,jer su antibiotici trebali riješiti spomenute bakterije.Nakon toga sam ja potražila drugo mišljenje i dr. mi je dogovori pregled.U cijelom tom periodu dijete je i dalje hroptalo(oprostite na izrazu,ali ne znam kako drugačije da to nazovem).Doktor je dijagnosticirao ustvari gastro refluks(oprostite mi ako nisam točno napisala),zbog kojeg,kako on smatra mu se sadržaj vraća i dijete kašlje,a kašalj zvuči kao bronhitis(još jednom oprostite na nepravilnostima),te su mu zato ovdje kod nas davali stalno ventolin i atrovent..Uglavnom,dr. mi je preporučio 24 satnu ph metriju,da bude siguran da je to to.Sve bi bilo dobro da maleni svakih par dana ne kašlje(zbog čeka to ne možemo ni napraviti).Ovdje kod nas ne žele ni čut za tu ph metriju,za koju kažu da je ne rade na djeci mlađoj od 1 god.,što je naš slučaj.Doktor nam je zakazao ph metriju u svom gradu,pošto je ovdje kod nas ne rade,ali tek kad se sestra koja tu radi vrati s bolovanja.Sestra se još nije vratila,a njega je danas opet uhvatilo(ovaj put s temperaturom i čini mi se da zvuči gore nego ikad do sad).Taj doktor nam je preporučio pulmicort respule koje su mu super pomagale sve do prije dva dana kad mu apsolutno ne pomažu ni one.Ja sad više ne znam što da radim...još se ništa nije riješilo,a dijete je praktički bolesno skoro cijeli svoj život.Molim Vas za Vaše cijenjeno mišljenje i savjet.Ne znam što da radim.Hvala Vam od srca što postojite.Oprostite na dugom postu.


Srdačno Vas pozdravljam.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2010. 20:25

Ne vidim da sam vam ja savjetovao neke pretrage, a kažete da ste ih po mojoj preporuci tražili (?). Nisam ih vam preporučio.
REako sam da dijete počen uzimati Singulair Mini. Dobro je da imate Pulmicort. U slučaju napada, dati inhalaciju 1 respule u koju možete dodati otopine Ventolina (npr. ako dijete ima 8 kg, tada bi to bilo 1 mg Ventolina ili 0,2 ml). Ta inhalacija može se ponoviti davput dnevno kroz 1-3 dana. U međuvremenu, može dobivati Ventolin sam (0,2 ml + 2 ml fiziološke otopine) u razmacima od najmanje 6 h od prethodne inhalacije u kojoj je bio Ventolin.
ph-metriju mu napravite čim bude moguće. Može biti informativan, ali, ako nije, ne treba izvlačiti na silu zaključke.
Trebalo bi predvidjeti i alergološko testiranje na mlijeko, jaje, grinju i pelud trava.

pepsi

11.11.2010. 00:00

Hvala Vam na brzom odgovoru i oprostite za grešku prilikom pisanja....ja sam im rekla za Singulair vrećice,a ne za pretrage.Ispričavam se još jednom(pretrage je tražila naša pedijatrica).Oprostite još jednom.Hvala Vam za savjet.Ph metriju za sad čekamo,a alergološko testiranje na spomenuto smo napravili i bilo je negativno.Hvala Vam za spomenutu inhalaciju ventolina i pulmicorta,to nam do sad nitko nije spomenuo.

Još jednom zahvaljujem što odvajate svoje dragocijeno vrijeme da nam odgovorite.

vitov

29.11.2010. 11:06

Poštovani,
Moj sin od 2,5 godine kaslje vec treci mjesec, vadili smo krv i slikali pluca i svi nalazi su uredni, za alergijsko testiranje smo naruceni 14.01. a u brisu nazofarinksa je izolirana moraxella catarrhalis. Antibiogram je bio Amoksicilin, Azitromicin i Ceftibuten no nasa pedijatrica je zakljucila da antibiotik nije potreban (buduci da je prije mjesec dana pio Klavocin zbog upale uha i to je inace bilo jedino razdoblje kad se kasalj smirio) te nam je prepisala Garsone kapi za kos.Kašalj se nazalost jos pojacao po noci kaslje po dva sta konstantno. Inhaliramo ga s fizioloskom svaki dan i spricamo nos i do 10 puta dnevno.
Molila bi vas za savjet sto jos mozemo napraviti da mu pomognemo?
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

29.11.2010. 12:45

Prekinite sve kapi i kapljice, inhalacije,k vodice, sirupe i čajeve za i protiv kašlje, za i protiv nosa.
Ako mu išta treba, to bi mogao biti antibiotik (ali ne kao kapi u nos), ali ne tvrdim. Samo tvrdim da mu sve ono drugo, ne samo ne treba, već vrlo jasno škodi, a to ste uočili i sami, iako niste to tako povezali. Sada znate i to. Kašalj će se sigurno smanjiti, a ako je slučajno odraz astme ili alergijskog rinitisa, to ćete doznati na testiranju 14.1.2011. Do tada, ako za 7-10 dana nakon što prekinete sve mjere koje sam ovdje proglasio štetnima, ne prestane kašalj, možete pokušati dati Aerius sirup 1/2 žličice uvečer (antihistaminik) i vidjeti kao to djeluje. Svakako ga treba prekinuti barem 10 dana prije alergološkog testiranja.

b0s@

07.12.2010. 15:05

Postovani doktore,

da ne otvaram novu temu, postavicu svoje pitanje ovdje. Mome sinu, od 18 mjeseci, je prije mjesec danau brisu nosa pronadjena Moraxella. Prije nego sto smo dobili antibiogram, doktorica mu je propisala Alfacet koji je pio 7 dana. Tri dana nakon prestanka uzimanja sirupa on se opet razbolio, kasalj, curenje nosa i temperatura koja je trajala cetiri dana (od upale grla). Na osnovu starog antibiograma doktorica mu je propisala novi antibiotik, Erytromycin, njega je koristio 9 dana. Pored toga koristili smo i Operil sprej tri dana i Bisolex kapi. Dva dana nakon zavrsetka terapije Erytromycinom smo ponovili bris nosa, i idalje ima Moraxellu. U brisu grla ni sad, a ni prvi put nisu pronadjene nikakve bakterije.
Moram da napomenem da on ide u jaslice vec pola godine, ali da poslednjih mjesec dana nije isao. On je sada dobro, nosic mu ne curi, samo se ponekad malo nakaslje, najcesce u snu. Zanima me vase misljenje, da li je potrebno opet ukljuciti neki antibiotik (po antibiogramu je i dalje osjetljiva na Erytromycin)? Da li je previse koristiti tri antibiotika u ovako kratkom periodu? Da li da cekamo da se opet pojave neki simptomi, pa da onda nastavimo s nekom terapijom? Kakve poslijedice moze da izazove nelijecenje ove bakterije? Mi cemo svakako otici doktoru, ali me zanima i Vase misljenje.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2010. 16:55

Zanima me vase misljenje, da li je potrebno opet ukljuciti neki antibiotik (po antibiogramu je i dalje osjetljiva na Erytromycin)? - NE.
Da li je previse koristiti tri antibiotika u ovako kratkom periodu? - DA, ako nisu bili indicirani. Ali, ako su bili indicirani, onda je odgovor NE.
Da li da cekamo da se opet pojave neki simptomi, pa da onda nastavimo s nekom terapijom? ČEKALI ILII NE, SIMPTOMI ĆE SE OPET POJAVITI.
Kakve poslijedice moze da izazove nelijecenje ove bakterije? - NIKAKVE.
Mi cemo svakako otici doktoru, ali me zanima i Vase misljenje. - NETKO SE NAMJERIO NA JADNU MORAKSELU, UZ PAR MILIJARDI DRUGIH BAKTERIJA U I NA ČOVJEKU. ZAŠTO BI ONA BILA ZA SVE KRIVA? A IMA I VIRUSA, OSOBITO NJIH. AKO NEĆETE DA MU STALNO CURI NOS, ISPIŠTIE GA IZ VRTIĆA, BEZ ONO "ALI DOKTORE, JA RADIM ... " . TE STVARI JA NE RJEŠAVAM. KAŽEM VAM ŠT JE UZROK INFEKCIJAMA. SIGURNO NIJE MORAKSELA, NEGO VRTIĆ.

forka

14.12.2010. 21:55

zanima me vaše mišljenje....imam dijete od 6 mjeseci.sa mjesec dana smo završili u bolnici zbog ukočenosti vrata međutim taj vrat je popustio dok smo došli do bolnice ali su nas zadržali zbog žutice.u našoj sobi su bile bebe sa bakterijom u uhu i od kad smo izašli iz bolnice mojoj bebi konstantno curi nosić.dva puta je imao temperaturu.prvi put mu je bila do 38 a nazad dva tjedna smo imali temperaturi i do 40.....do sad je tri puta pio amoksicilin i kapi za nos efedrin i kapi za oči trobex (jer mu je i oko suzilo) iem jedan put mu je dala sumamed........sada smo radili bris nosa i našli su mu dvije bakterije -moraxella catarrhalis i streptococcus pneumoniae-nosić mu danas ne curi a pedijatrica mi je dala da pije zinnat.....neznam je li to dobro da pije pošto mu danas i ne curi nosić......nemam koga drugoga pitati za mišljenje jer nam je ona jedini izbor

Darko Richter, dr. med.

14.12.2010. 23:55

Da me to isto pitate za par dana, možda bih vam dao obrnuti odgovor od onoga kojega bih vam mogao dati sada. Zato ću ostati suzdržan.
U ovakvim slučajevima meni se u prvom redu nameće određeno mišljenje o pitanju, a onda si pokušavam predočiti i osobu koja tako nešto pita.
Jer, u bolnicu ste otišli vi, doktorici ste išli vi, bris nosa ste vjerojatno isforsirali vi. Niti vaše dijete, niti pedijatri nisu bili inicijatori ničega. Zašto nas onda pitate, kada je odgovor danas ovakav, sutra onakav, prekostura neki treći, ili opet prvi, itd.?