Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motoricki razvoj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

M4C1

17.08.2020. 22:25

Postovani doktore, imam bebu od 6 i pol mjeseci. Okrece se uglavnom na s leda na bok, ponekad na trbuh, ali rijetko. S trbuha na leda se ne okrece nikako jer ga to kao da i ne zanima, 3 puta se svega okrenuo s trbuha na leda sa oko 5mj i to je to. Ne sjedi samostalno i ne puze. Ne zeli biti na trbuhu, ali to malo kada bude na trbuhu onda si legne skroz i dize guzu u zrak kao da bi puzao, ali ne dize i prsa u zrak nego nabije glavu u podlogu. On jedino sto zeli je ustajati se na noge. Kada lezi na ledima u kinderbetu, okrene se na bok, primi za kinderbet i polako se ustaje, tako i kada sjedi na meni, prima se za sve samo da bi se digao na noge i tako stoji par sekundi i sjedne nazad. Zanima me je li to normalno? Pedijatar nije nista komentirao..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.08.2020. 23:15

Sve što opisujete ne ukazuje na bolest. Želja da se uspravi je usmjerena na postavljanje na noge dok je u nečijem krilu i dobije za to potporu. Stoga sve pripremne faze za ustajanje kao što su postavljanje u četveronožni, okretanje preko boka u sjedeći, puzanje i kasnije klečanje ne želi raditi. Preporučam da mu se ne dopušta postavljanje na noge, neka provodi što više vremena na podlozi na podu u potrbušnom stavu. Možete konzultirati fizioterapeuta za vježbe podsticanja motorike.

M4C1

26.09.2020. 10:45

Postovani, poslusala sam sto ste rekli i beba se sada okrece s trbuha na leda i obrnuto, pokusava puzati i posjeda se, ali ne posjeda se s boka nego onako ravno te je dosta aktivan na trbuhu, ima 8mj sada. Naime, mene zanima par stvari ako mi mozete reci je li to okej.. Beba je jedno vrijeme pred jedno mjesec i pol mahala s glavom onako lijevo desno, nesvjesno i prestao je, sada je opet poceo to raditi i dok sjedi i dok lezi, a dok je na trbuhu ljulja se na rukama isto lijevo desno. Takoder on stalno izvrce sakice ako su mu slobodne, ne znam kako bi tocno objasnila, ali onako ide kao da vozi motor osim kad nesto drzi u ruakama ili kad nesto pokusava dohvatiti, onda su mu mirne i ovako opcenito se ponasa kao da je hiperaktivan i kada ga promatram izgleda onako kao da nema mira ni sekunde.. I vecinu vremenu lupa s nogicnom ili nogicom o pod, krevet bilo sta. Pitala sam pedijatra, ali on ga ne zeli pregledati jer ja kao "umisljam" to sve, ali sve me to pomalo brinem jer nisam primjetila kod drugih beba da to sve rade. Zanima me jesu li ti pokreti i "tikovi" normalni ili bi ga se trebalo pregledati ili nesto? S tim da se on tako ponasa od rodenja, i rukice i ta kao hiperaktivnost osim ovo s glavicom, to je kasnije pocelo samo sto sad kako je veci to je sve izrazenije.

M4C1

02.10.2020. 00:35

Postovani, par dana kasnije evo on vise ne radi grimase i ne ide s glavom lijevo desno pa pretpostavljam da je to samo faza bila ili se varam? S tim da i dalje izvrce sakice i lupa s nogom onako par puta uzastopno.. Ispricavam vam se na dugim postovima, ali nazalost nemam koga pitati obzirom da moj pedijatar misli da su to sve gluposti, a ja se jednostavno samo brinem pa ne znam da li da pustim to sve ili da odemo privatno na pregled? I takoder je li normalno da beba od 8mj. ne izgovara slogove? On vice i nesto kao pokusava reci, ali nista nazalost jos..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.10.2020. 10:30

Nije moguće ovim putem dati mišljenje da li postoji odstupanje u razvoju. Obzirom da ste zabrinuti možete konzultirati neuropedijatra.