Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Očni kapak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirelaa

01.08.2020. 08:55

Poštivani ,
Imam bebu staru 5 tjedana, zdrava, porod uredno protekao ali odmah iza priroda sam primjetila da jedno oko(lijevo) manje otvara . Rekli su malo kapak natečen proći će. Nakon 5 tj bolje može otvoriti oko , ali još uvijek je vidljiva razlika, taj kapak izgleda malo deblji nego desni, natečeniji, uvijek prvo otvara desno, i ne može u potpunosti otvoriti lijevo kao desno. To je jedini simptom ništa drugo ne primjećujem . Imam li razloga za brigu, i šta mi savjetujete ?
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.08.2020. 18:55

Potrebno je obaviti okulistički pregled ili pedijatar treba napraviti oftalmoskopiju kako bi vidio da nema promjena unutar oka koje bi mogle biti uzrokom navedene promjene. Ipak, najčešće je riječ o nedužnoj pojavi, naročito ako dijete preferira okretati glavu u snu na stranu na kojoj je oko zatvorenije.

mirelaa

12.08.2020. 17:10

Hvala na odgovoru .
Bili smo kod Dr pedijatra i rekao je da oko izgleda normalno , i da je najvažnije da zjenica funkcionira, a da se taj višak kože na kapku može podignuti kad djete bude oko 5,6 godina starosti .
Mene zanima dali to stanje može utjecati i poremetiti njen razvoj vida? Jeste li se vi susretali s ovakvim slučajem?
Jeli Dr dovoljno rekao ili da potražim još neko mišljenje, npr oftalmologa?.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.08.2020. 23:00

Ako se stanje postupno ne poboljšava savjetujem pregled okuliste.

mirelaa

25.09.2020. 22:25

Pozz ponovno.
Dijete je navršilo 3 mj. i stanje s okom se poboljšalo do toga da ponekad se uopće ne vidi ta mala spustenost kapka al ponekad ona je značajnija. Znaci nekad super otvoreno gotovo skroz a ponekad malo slabije. Zjenica nije prekrivena, prati sve uredno.
Neznam šta da radimo, jel treba ići na neki pregled dalje, jeli se “to” zove ptoza? Šta raditi?
Hvala i lp.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.09.2020. 10:45

Savjetujem prvo obaviti pregled okuliste a potom neuropedijatra.

tina5512

27.09.2020. 22:35

Poštovani doktore,
majka sam djecaka koji će za 2 mjeseca napuniti 5 godina. Uredno se razvija, motorički i intelektualno. Komunikativan je, socijaliziran, razvoj govora je uredan. Brine me jedino sto od rodjenja ima epikantus koji se jos uvijek nije povukao, s napunjene 4 godine smo bili kod oftalmologa i ima uredan vid, ali me zanima treba li nas to zabrinjavati? Trebamo li dodatnu liječničku obradu?
Najljepša hvala na odgovoru, lijepi pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.10.2020. 10:30

Epikantus je kožni nabor koji se nalazi između gornjeg kapka i nosa i sam po sebi ne zahtjeva nikakvu daljnju obradu. Vremenom postaje manje izražen, može nestati u potpunosti.