Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motorika bebe 8 mj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirelaa

20.03.2021. 10:50

Bok.
Imam bebu od 8+ mj, dok ovo pišem za tjedna dana će imati punih 9. Zdravo normalno dijete al me nešto zanima. U ovoj dobi ona se još nije posjela sama i ne diže se na koljena (ponekad pokušava) al puže vojnički. Dijete je koje je stalno ma podu i jako aktivno pa mi je i zbog toga još čudnije da nije još uvijek svaladala posjedanje i puzanje četveronoške . Jeli to ok, dali čekati još ili nešto poduzeti ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2021. 11:25

Najvjerojatnije je riječ o varijaciji normalnog razvoja , znači da nema znakova neurološke bolesti. Koristila bi edukacija od strane fizioterapeuta u sprovedbi razvojne gimnastike. Nadležni pedijatar će odlučiti ima li potrebe konzultirati fizijatra.

mirelaa

26.03.2021. 08:05

Hvala na odgovoru.
Dva dana nakon vašeg odgovora ona se posjela sama. A sad me zanima, nakon sto se pocmu posjedati jeli to treba da bude sigurno i bez padanja? Ona se posjedne al dogodi se da padne u stranu kad se zaigra.
S time da se počela posjedati jeli to znak da sve ide svojim tokom? Mislim na to hoće li i puzanje se dogoditi u nekom bližem roku ?
Lp Mirela

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.04.2021. 10:20

Normalno je da u početku postoji nestabilnost kada djetetu popusti pažnja. Što se tiče puzanja većina djece puže ali 20-30% ne puže i to nije problem. Važno je samo da što češće bude postavljena u tzv četveronožni položaj (podlaktice-koljena), iz tog položaja će se posjedati pomicanjem guze unatrag, počet će sjediti na potkoljenicama, zatim klečati i na koncu iskorakom ustati uz pomoć ruku. Neka što više vremena provodi na podu. Dok sjedi u stolici ili u krilu ne vježba pa to može nastupiti kasnije.

mirelaa

04.05.2021. 09:00

Hvala na savjetu. Cura je u par dana svladala sjedenje i puzanje.