Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6280 | Broj poruka: 25154

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Opstipacija i prljanje rublja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirelaa

16.03.2020. 16:40

Poštovani,
Djevojčica 4 g koja nije nikad imala problema s stolicom u zadnje vrijeme, nekih mjesec i pol ima problema s opstipacijom. Nisam pridavala tome posebnu pažnju jer jede normalno samo sto bi rjeđe kakila, svako 2,3 dana. Međutim zadnjih 2 tjedna konstantno prlja rublje stolicom te sam tad počela googlati i otišla Dr. Dobili smo movicol kojeg pije zadnjih 4 dana al još nema učinka ali sam i 2 puta koristila klyx jedna vrsta kućne klizme za dijete da to izađe sto je zaglavilo.
E sad neznam šta da radim dalje osim da nastavim s movicolom? Kad mogu očekivati da će on početi djelovati i da će ona ići na wc . ?, jer sam ovu klizmu dala joj u razmaku od dva dana nakon sto nije išla ponovno na wc.
Lp.Mirela

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.03.2020. 15:05

https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/nevoljno-ispustanje-stolice
https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/opstipacija

Vjerujem da ćete na ovim adresama naći sve bitne informacije. Movicol treba davati mjesecima, preporučam do konca ljeta.

mirelaa

19.03.2020. 19:50

Ok, jasno mi je. Ali u međuvremenu dok se stanje ne poboljša jeli potrebno da joj dajem kućnu klizmu ili da pustim da je bez stolice po nekoliko dana da čekam da se rješi sve samo od sebe uz pomoć movicola?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2020. 09:25

ako 4. dan nema stolicu dajte klizmu.

Ammnna

07.06.2020. 12:05

Postovani,
Beba je rodjena 02.06.i imala je samo jednu stolicu nakon poroda a od tada vise nijednu. Mokrenje je uredno i beba ima samo vjetrove koji imaju miris pokvarenih jaja. Sta uraditi po tom pitanju i da li taj neugodan miris vjetrova nesto ukazuje.Beba je iskljucivo dojena.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.07.2020. 23:45

Miris stolice ne ukazuje na bolest. Važno je samo da dijete ne bude pretoplo odjeveno jer to može uzrokovati zastoj stolice. Nema razloga za brigu niti za dodatnim pretragama.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.07.2020. 23:45

Opisano je varijacija normale, isključivo dojeno dijette može imati stolicu svakih desetak dana. Prekomjerno odijevanje i znojenje doprinosi manjem broju stolica i njihovoj tvrdoći.