Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nalaz urina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zeljka

16.05.2006. 21:08

Postovani...Iako znam da je u ovo domen nefrologije,postavljam pitanje ovdje,jer se nadam da cu tu prije dobiti odgovor....Moja djevojcica stara 2,10 god.ima refluks prvog stepena, otkrili u 11.mjesecu 2004 god.Otad joj nosimo i urin i urinokulture,(pije profilaksu 4 ml,svako drugo vece) i dosad joj se samo jednom javila bakterija(prosle godine u 8.mjesecu) a svi ostali nalazi osim tog jednog,su bili uredni..
E sad, MM je jucer odnio urin za nalaz urina i prvi za urinokulturu a danas drugi..
Nalazi urinokulture ce biti gotovi tek u cetvrtak, ali ja sam u panici..
Na nalazu urina stoji ovako:
bjelancevine-proteini: negativno..
sedimentacija: malo sluzi i bakterija,kristali Ca-oksilata..

Mene zanima sta ovo znaci,kristali Ca oksilata??
Molila bih vas da mi odgovorite sto prije..
Unaprijed zahvalna Zeljka

Dr. Darko Richter

16.05.2006. 23:51

Evo, odmah: nalaz urina je uredan. Nemam pojma zašto pacijente zanimaju nalazi i idu ih sami čitati, kada postoji samo teoretska šansa da ih razumiju, i to sasvim slučajno ili iznimno, i niti tada ne mogu, bez liječničke pomoći, biti sigurni da su u pravu. Većina ljudi nema pojma kako pokrenuti iskočeni osigurač struje, ili očitati potrošnju vode, ali se svi petljaju u medicinske nalaze, i to vrlo suvereno i samouvjereno, a onda su najednom u panici. Zašto niste u panici kada očitavate potrošnju struje, a ne znate da li je zadnja znamenka decimala ili cijeli broj. To čini razliku u potrošnji od 10 puta. A nitko nije u panici, čak nema niti foruma za rješavanje tog pitanja. Mene to užasava, a ne kristali kalcijeva oksalata u urinu.

zeljka

17.05.2006. 16:20

Postovani gospodine Richter, hvala vam na vasem cijenjenom odgovoru..
A sto se ostalog dijela vase poruke tice, ja cu vam reci,ja sam u panici i kad mi iskoci osigurac od struje ili kad mi se pokvari neki kucanski aparat,ali za savjet i misljenje ne pitam vas,pa stoga ne mozete ni znati..
Ja sam konsultovala pedijatra moje djevojcice,koja mi je rekla da moram cekati nalaze urinokulture da bi ona mogla nesto vise reci i iz tog razloga sam se i obratila vama,znaci,trebao mi je savjet dok ne budu gotovi nalazi urinokulture.
A na kraju krajeva, samo ja znam kakve sam muke i patnje prosla zbog svega sto se desilo mojem djetetu i normalno je da sam u panici i treba mi pomoc ili savjet strucnog lica, da sam sama htjela ocitavati nalaz,vas ne bih ni konsultovala..
Sve u svemu, hvala vam, ali ako ste se vec prihvatli ovog posla. da dajete odgovore na ovakva pitanja i na ovaj nacin,onda dajte to radite sa malo manje cinizma i bezobrazluka.
Svi smo mi samo roditelji koji brinemo,a ne besposlicari kojima je ovaj jedan vid zabave..
Pozdrav od Zeljke

Dr. Darko Richter

17.05.2006. 20:33

Ne impresionira me niti jedan dio vašeg odgovora. U bespotrebnom zabrinjavanju i briganju, naglašavanju da je ovo "moje dijete" i da mi je zato sve dopušteno i oprošteno, ne vidim baš ništa posebnog niti pozitivnog. Svako je dijete nečije, i svi mi sa svojom djecom prolazimo ovo i ono, pa ne znam zašto se sada u tome traže izgovori za svoje nekokrektnosti, makar i nehotične. Čeka se nalaz urinokulture, i, ako vam je tako rečeno, što imate potrebu svrdalti? Lijepo ste napisali da je uzet urin i urinokultura, i, nakon toliko toga što ste prošli sa svojim djetetom, znate točno, i bez da vas u to posebno upućuje vaša pedijatrica, da je nalaz konačan tek s rezultatom urinokulture. Zato to nisam niti spominjao. Nije ovo forum za provjeravanje drugih pedijatara. To neka vam je kristalno jasno. Uvjet pod kojim ja odgovaram jest minimum iskrenosti i poštenog odnosa prema svima. Da ste sve napisali što je sada izašlo na vidjelo, tj. da ste se u međuvremenu čuli sa svojom pedijatricom, a što ste u pitanju prešutjeli, i vama bi postalo jasno da pitanje nije sasvim korektno i da bi vam moj odgovor bio identičan odgovoru vaše pedijatrice. Onda ne biste imali materijala za suprotstavljanje liječničkih mišljenja, u čemu laici očito uživaju. To što vi, gotovo sam u to siguran, niste imali neku zlu namjeru, ne opravdava vaš postupak. Nitko ne želi prometnu nezgodu, ali se one ipak događaju i uvijek je netko kriv. Drugi put treba više paziti. I još nešto, forumi poput ovoga nisu zamišljeni kao telefonski imenici ili enciklopedije, za to možete otići na Google i utipkati "Ca oxalate", oni imaju i neku formativnu ulogu, za sve koji tu dolaze. Vrlo ću rado odgovoriti na svako pitanje, ali o nekim pitanjima imam vrlo jasan stav, i želim da ga znate, vi, i drugi koji ovo čitaju. Neki će to razumjeti, a neki ne, ali ja svoj stav imam, i, što je očito najgore i nekima teško pada, imam za nj argumente. Osim što me stalno netko pokušava ukoriti zbog nepristojnosti, nisam još NIKADA doznao zbog čega je moj stav, ovaj ili onaj, iznesen u preko 5000 pitanja i odgovora ovog foruma, kriv. Nisam umišljen, i primit ću poduku i primjedbu i od vas, ako je možete pošteno argumentirati. Ali, poduke iz bon-tona, pogotovo besplatne, ne trebam.

zeljka

18.05.2006. 11:37

Ja sam veoma dobro shvatila kakav je ovo forum,nije ovo bio napad na vasu profesiju niti na vas,jednostavno svaki put kad vas zelim nesto pitati,vi se jednostavno istresete tu,sto meni nikako nije jasno.
Ja sam nazalost kriva sto nisam napisala odmah da smo mi zvali pedijatra ali telefonom i jako kratko koja je isti tako kratko odgovorila,jer ja ne zelim provjeravati pedijatra svojeg djeteta,jer joj vjerujem,ali sam zeljela znati koliko je to strasno,kad je moje dijete u pitanju, koliko je to opasno po moje dijete..
Ako to necete da razumijete,ne morate ali reci meni da nemam pravo nesto reci ili uraditi a rijec je o mojem djetetu je krajnje nebulozno,jer meni kao RODITELJU je dozvoljeno uraditi sve kad je rijec o zdravlju mojeg djeteta,a vi mozete reci bilo sto i ja to necu prihvatiti..
Ali,ako slusamo vas,onda nije ni cudo sto majke djece s posebnim potrebama ne mogu da dobiju 4-satno radno vrijeme,jer njima kao roditeljima nije dozvoljeno nesto traziti,kako ste rekli,ne daje im se za pravo..

Ja sto god da sam rekla ovdje i ne zelim da vas impresionira niti vam zelim drzati lekcije,nego samo ukazati na to,da i mi roditelji zelimo nesto znati,ako nista drugo ono bar da vas ne gnjavimo vise zbog raznoraznih stvari..

Inace ovo ne radim,prepucavanje putem neta mi je grozno,posebice s nekim koga i ne poznajem,ali ja cijenim vas rad i sve sto znam o vasem radu,ali vase misljenje o roditeljima mi je totalno ludo i bespotrebno,i zato ne mogu presutjeti,nazalost..

HVALA VAM NA SVEMU,CIJENJENI DOKTORE....

Dr. Darko Richter

18.05.2006. 12:54

Roditeljima nije dozvoljeno uraditi SVE kada je njegovo dijete u pitanju. To je svakome jasno, koji živi u civiliziranome svijetu.
Moje mišljenje o roditeljima jest takvo, da su oni najbolji roditelji koje će pojedino dijete - moj pacijent - ikada imati, i to stalno, u interesu tog djeteta - mojeg pacijenta - imam na umu, a sve što činim, i kada je to ovako direktno, u službi je toga da roditelji možda, u interesu svojeg djeteta, neke stvari bolje shvate. Zato nije SVE dozvoljeno, i vi niste jedini vlastni određivati repertoar vašeg aktivizma u svezi s vašim djetetom. Ima tu društvo, zakoni, drugi ljudi, drugi roditelji, druga djeca, obziri, itd., sve ono što se pozitivno nataložio kroz pretpovijest i povijest ljudskih odnosa. Nitko nema pravo na SVE. A vi to ne morate prihvatiti, to nije bitno, bitno je da ste shvatili. Od toga pobjeći ne možete, a da li ćete to usvojiti, stvar je vašeg opredjeljenja.
No mislim da smo izdramatizirali jedno pitanje i preko mjere koju bi ono po svojem dosegu imalo, pa vas molim za oproštenje zbog neugode koju sam vam, možda, širenjem diskusije, time prouzročio.