Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


neobičan problem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sonja

07.02.2002. 21:00

Postovani,

imam djevojcicu od 6 i pol godina koja toliko mota i cupka kosu da ju je na zatiljku vec poprilicno pocupala! Taj problem traje vec godinama i u pocetku smo je pokusavali odviknuti od te navike tako da bismo je sasvim kratko osisali. Medjutim, cim bi kosa malo narasla sve bi opet pocelo ispocetka. Znam da djetetu takve stvari uglavnom ne treba braniti, niti im pred njima davati pozornost. To i cinimo, ali sada su vec i drugi poceli zamjecivati njezinu rijetku kosu na zatiljku pa ispituju. A njoj to nije drago i to je nekakav zatvoreni krug. Buduci da vec godinama "cekamo" da se problem sam od sebe rjesi, sto ce se vjerojatno jednog dana i dogoditi, ne znam da li mozda grijesimo u takvom pristupu. Sto ce se dogoditi s pocetkom skole? Zbog napetosti i novim okonostima koje djeci donosi susret s novom sredinom djeca cesto u to doba pocnu grickati nokte i sl. Sto ce se dogoditi s nasim cupkanjem kose?
Pretpostavljam da uzrok lezi u nekoj njezinoj nesigurnosti i osjetljivosti, mada napominjem da je izrazito nadareno dijete, vrlo zivahno i otvoreno u komunikaciji pa mi je tim vise sasvim nejasno zasto to radi? Zivi u skladnoj obitelji, ima stariju sesrtu, odlazi u vrtic.
Imate li kakvih iskustava sa slicnim problemom? Molim savjet i unaprijed zahvaljujem na Vasem odgovoru!

prof dr sc Ana Votava-Raić

10.02.2002. 07:06

Cijenjena gospođo Sonja, pojava u Vaše djevojčice, čupanje kose ((trichotillomania) spada u tzv. motoričke navike i psihiča je smetnja koja obično počinje diskretno, ali nakon nekoliko godina postaje zabrinjavajuća i to iz više razloga: psihički poremećaj sve je intenzivniji, prisutne su estetske smetnje (defekt kose), "čuđenje" okolice... U nekim slučajevima (što, možda, niste primjetili) dijete guta kosu koja mu nakon nekog vremena može raditi probavne probleme jer se ne može probaviti. Moram Vas upozoriti kako na važnost, tako i na hitnost stručne pomoći kod pedijatrijskog psihologa/psihijatra. Bojim se da vrijeme u ovom slučaju neće biti učinkovito; čupanje kose obično je tvrdokorna pojava. Pored toga, nemojte zaboraviti da se jedan tik (ukoliko se može svrstati u tikove) obično zamjenjuje drugim.
Možete se obratiti na Kliniku za pedijatriju na Rebru (01 23 88 888). Mnogo sreće !