Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Klimanje glavom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nensi

09.02.2002. 12:44

Bok,
moja 6 mjesečna djevojčica klima glavom naprijed - nazad po nekoliko sekundi. To se ponavlja više puta na dan. Sve ostalo je u redu, dijete dobro napreduje, dojim je, jedino malo slabije spava jer joj rastu zubići.
Molim Vaš odgovor. Hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

10.02.2002. 07:18

Štovana gospođo Nensi, klimanje, njihanje glavom (ili tijelom), nije rijetka pojava u dojenčadi i obično je izraz potrebe za rasterećenjem motoričke napetosti i napora. Smetnja u pravilu nestaje kada motorika djeteta postaje zrelija i stabilnija. Ako smetnje dugo traju ili se jave nakon dojenačkog perioda vjeruje se da su posljedica psiholoških poremećaja, ponajviše smetnji poremećene komunikacije između djeteta i okolice (majke !). No, bez obzira na djetetovu dob, uvijek ima smisla stimulirati njegov emocionalni razvoj. Stoga, nemojte se brinuti (za to, za sada, nemate razloga) i uživajte u svom djetetu i u zajedničkim kontaktima. Mnogo pozdrava !