Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


neprestani kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuti tata

27.03.2002. 21:23

Sin mi ima 5 godina i prije 2 mjeseca je imao varičele koje je prebolovao i poslije toga je dobio virusnu infekciju grla.liječen je antibioticima 21 dan i to 3 različita (amoxicilin,amoxiklav,ceporex)ali se stanje nije mijenjalo i što više dijete ima suhi kašalj koji ne prolazi.Bris grla je u redu,sedimentacija takođe malo je anemičan i na preporuku ljekara uzima sirup željeza.Pregled grla,nosa,ušiju kao i pluća pokazuju uredan nalaz.Niko ne može da mi kaže pravu dijagnozu za dijete jer njegov kašalj ne prolazi i to me zabrinjava.Sin je veseo ,ne razlikuje se zdravstveno a ni fizički od druge djece samo što kašlje.
Molim Vas pomozite.

Dr. Darko Richter

28.03.2002. 16:02

U slučajevima dugotrajnog kašlja, upravo kako vi sami opisujete - dužeg od 3 tjedna, uz više-manje uredne ostale parametre poput sedimentacije i općeg raspoloženja, treba isključiti hripavac ili kukurijekavac (pertussis) i astmu. Hripavac poneko dijete može dobiti i unatoč urednom cijepljenju. Za astmu bi govorilo prisustvo alergije u djeteta ili u užoj obitelji.

PiF

11.03.2011. 10:01


Poštovani,
moj sin 8g. kašlje već 2,5mj., na početku nakon par dana suhog i jakog kašlja naročito noću, otišli doktorici jer je on do sada
stvarno rijetko kašljao, dobio antibiotik, nastavio je kašljati, kašalj mi je sličio nakon 2 tjedna kao neki napadaj,
kao da ga guši šlajm, kojeg ne može izbaciti, te je znao i povratiti, davala mu po preporuci dokt. sirupe za iskašljavanje, rjeđenje sluzi, jer
je dokt. čula da ima šlajma na plućima. Slušala ga je svaki taj tjedan. I tako 4 tjedna, kašalj je ostao, čak se i pojačao,
uz razne biljne pripravke i razl. sirupe, ništa, nikakav pomak niti slabljenje kašlja. Cijelo vrijeme bez ikakve temperature, slabosti ili nekog drugog znaka bolesti.
Ponovo otišli dokt. jer je kašljao sve gore, ti čudni napadaji, crvenilo u licu, ostajanje bez zraka, uz povračanje i poslije toga kao nov,
dokt. mu je dala Zinnat, radili briseve nosa i grla koj su bili ok, vadili krv isto sve ok. Nakon Zinnata kašalj se kao malo povukao jedino je
malo tih 10 dana zakašljao ujutro. I nakon 10 dana opet je počeo onako isti kao i prije u tim nekim napadajima. Otišli smo po preporuci dokt.
na Srebrnjak gdje je dg. Kašalj, Hripavac (pertussis) uz nalaze krvi koji su bili u redu, i ventilaciju pluća ERV0,327 I%; FEV1 1,666 I 86%; FVCex 1,7 I 77%; IC 1,559 I%;
IRV 1,185 I%; IVC 1,886 I 86%; PEF 3,742 I/s 85%. Th. ventolin i Pholcodin. Učiniti serologiju na hripavac. Kontrola za dva dana uz nastavak obrade rtg pluća i sinusa : Sumacijske snimke pluća i srca u tipičnim projekc., uvećanje hilusa obje strane. Desno bazalno intenzivan crtež s početnim znacima upalnih lezija. Fc sinusi su slobodni.
Sjena srca u granicama normale. Edematozna sluznica nosnih hodnika. Hipoplastični frontalni sinusi. Te je obavljeno alergološko testiranje prick test: Histamin 5, Derm.pteronyss 7, Derm. farinae 10, pelud trava 3. Ostalo negativno. Klinički nos teže prohodan.
Nova Dg: Kašalj, Alergijski rinitis, nespecificiran, Bronhitis, nespecificiran kao akutni ili kronični, sy pertussis. Da se nadovežem da mu je odmalena često curilo iz nosića bilo zima bilo ljeto. Ali nikad popračeno nekim drugim simptomima. Jedne je godine imao par angina zaredom. Kašljao svega par puta do sada uz brzi prestanak. Jedino što sam primjetila da noću dosta često spava s otvorenim ustima i kroz njih diše. Th: Rhinocort 1x u svaku nosnicu ujutro, Flixotide 125, 2x1 potisak, Ventolin 3-4x2 potiska pp, relativno mirovanje. Nedavni rezultati serološke pretrage, metoda Elisa : B.pertussis IgM Negativno, IgG 23 VE Pozitivno, IgA 17 VE Pozitivno.
Čekamo kontrolu s nalazima (vadio je i krv da se vidi Ige) uz ventilaciju i FENO.
Moje pitanje je: što govori nalaz serološke pretrage ? Da li je u pitanju hripavac ili se tu radi ipak o alergiji ili nečem trečem ?
Kašalj i dalje traje iako rjeđe a primječujem da se najviše javlja npr. kod fizičkih aktivnosti kad npr. potrči .
Evo zato i pišem jer me brine a kontrolu još moramo čekati, večeras je zaspao i probudio se uz gušenje kao da ne može doći do zraka. Počeli smo poduzimati mjere oko rješavanja problema alergije na grinje adekvatnim uređenjem doma, htjela bih nabaviti te navlake za posteljinu iako ne znam gdje, a evo i nisam sigurna što je u pitanju. Terapiju provodimo i vidi se poboljšanje.
Hvala.

PiF

11.03.2011. 10:01

Samo da nadodam u obitelji je pradjed imao astmu, a ja i kćer atop. dermatitis.
I ako je to bitno, nisam čula kad kašlje ili ne kašlje neke druge zvukove, pištanje, sviranje
niti mi je sin rekao da čuje ili osjeti tak o nešto.
hvala.

Darko Richter, dr. med.

11.03.2011. 17:15

Imao je hripavac, nedavno. To ne isključuje i to da ima alergijski rintiis, a možda i astmu.

PiF

30.03.2011. 23:40

Prvo hvala na odgovoru.
Nalazi koje smo dobili su uIgE = 755.00; GRINJA=>100; d1 Razred 6.
Ponovljena ventilacija pluća: ERV 0,43 I%; FEV1 1,744 I 89%; FVCex 1,75 I 78%; IC 1,477 I %; IRV 0,558 I %; IVC 1,831 I 81%; PEF 3,777 I/s 85%.
FENO Plućni 7 ppb %
Na pregledu klinički nalaz uredan.
Th: Flixotide 1x1 do kraja šk. godine, Ventolin 3-4x2 potiska pp, Aqua Maris strong u nos pp Rhinocort 1x ujutro, Opatanol kapi 3x pp.
Preporuča se ORL pregled. Astma škola.
Dg: J30.4 Alergijski rinitis, nespecificiran; J45.0 Pretežno alergijska astma; St post sy. pertussis

Kontorla na jesen uz FENO i metakolinski test.

Dokt. nam na pregledu nije rekla da dijete ima astmu, malo smo ostali iznenađeni kad smo izašli iz ordinacije i pročitali dijagnozu, ne toliko iznenađeni što je dg astma već što nam nije to usmeno i rekla, niti objasnila na temelju čega je to zaključila. Da li kao roditelji imamo pravo znati ?. Pogotovo jer kao laici ne vidimo znakove te bolesti. Došli smo s hripavcem, ustanovljena je visoka alergija.
Koja do sada nije imala simptome osim češćeg curenja iz nosa i ponekad disanja na usta kod spavanja.. To nam je jedino jasno.
Opstrukcije mislimo da nije imao. Ili možda je ? Barem ne vidljive. Ne sumnjam u dijagnozu samo molim pojašnjenje.

Moje pitanje je: na temelju kojih još nalaza se ovdje došlo do dg al. astma ?. Ili na temelju čega ste vi dali odgovor da je možda astma u pitanju ?
Za Feno je rekla da je u redu, za spirometriju nije dala objašnjenje.

hvala.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 11:50

Vjerojatno drica nije baš 100% sigurna da dijete ima astmu, jer ga je naručila na metakolinski test.
A vi niste prepisali iz spirometrije ništa što bi meni bilo zanimljivo po pitanju astme. Sve obrnuto.

PiF

31.03.2011. 15:05

Hvala.
Prepisala sam sve do zareza iz spirometrije (ventilacije pluća) što piše na povijesti bolesti koju je napisala dokt.
A što bi po vama iz nalaza spirometrije bilo zanimljivo po pitanju astme ?.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 18:25

VC, FVC, FEV1, MEF50 ili MMEF, ili MEF25-75.

ivona44

09.06.2011. 14:35

poštovani
moj sin koji ima 7,5 g kašlje već 7 mjeseci to se javilo nakon preboljene upale uha doktorica je mislila da je od grijanja ali nije prestajalo rađeni su mu krvni nalazi briz nosa i grla i ništa nije pokazalo dr kaže da je normalan kašalj u djece on se javlja pretežno nakon napora stresa ljutnje ali ipak dr kaže da nije ništa i nije mi htjela dati uputnicu za npr orl ili nešto drugo da se ustanovi da li je to normalno i da li da budem uporna sa daljnim pregledima vodila sam ga već 3 puta može li biti treći krajnik ili neka alergija nalaz pluća auskultacijski je uredu od ostalih simptoma jedino malo jače znojenje tj miris znoja mu je jači i dobio je na težini ali ništa pretjerano unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

09.06.2011. 16:50

Svi živi ljudi svaki dan kašlju, pa mi nije jasno što vas to brine.

MinnieTonka

22.02.2021. 19:55

Poštovani, imam dijete,curicu, od 2 godine i 2 mjeseca. Unazad 2mj često kašlje po noći, jednu noć ne kašlje,drugu pola sata kašalj traje. Kroz ta 2 mj "zvuk" kašlja se mijenjao, nekada je vlažan pa iskašljava, al nastavi onaj suhi čudni. Imam snimku kašlja, pa ako mi možete napistati gdje da Vam je pošaljem da malo konkretnije znate o čemu pričam.
S tim, da idemo sutra na uho grlo nos snimat glasnice i raditi fiber pregled sinusa. Čekamo red za alergijsko testiranje.
Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2021. 23:10

Očigledno je najvjerojatniji uzrok cijeđenje sekreta iz gornjih dišnih puteva. To može biti područje nosa i treće mandule. Treba isključiti alergiju.