Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nespusten testis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

12.05.2005. 01:09

Moj sin je navrsio godinu dana i jos uvijek mu se nije spustio desni testis niti ga pedijatar moze napipati. Preporucio mi je pregled kod endokrinologa koji bi to rijesio nekim hormonskim injekcijama. Medjutim, naglasio mi je da to i ne mora uspijeti. U tom slucaju bi se trebalo operirati do 2.godine, jer kasnije moze doci do ostecenja testisa.
Napominjem da se
Kontaktirala sam i obiteljskog prijatelja koji je djecji kirurg i on nije za te hormone, ali se slaze da se do 2. godine to mora rijesiti.

Mene zanimaju dvije stvari:
1.Vase misljenje o tim hormonskim injekcijama (na zalost nisam zapamtila tocno ime, ali pretpostavljam da toga nema vise, pa da cete znati o cemo se radi).
U svakom slucaju, meni kao laiku se terapija hormonima u tako ranoj dobi (koja moze i ne mora uspijeti, pa se opet mora na operaciju) ovako od prve ne svidja, pa bih zato voljela cuti drugo, trece, pa i cetvrto misljenje o tome.

2. Koliko dugo se moze cekati da se testis eventualno sam spusti?

Unaprijed hvala na odgovorima.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

14.05.2005. 06:46

Cijenjena gospođo, Vaš Vam je pedijatar dao korektne savjete, koje samo mogu ponoviti. Razgovor s endokrinologom potreban je; razgovor još uvijek ne znači pristanak na nešto "što Vam se od prve ne sviđa". Međutim, preporučam Vam da poslušate savjete kompetentnih osoba, jer se bojim da ćete se izgubiti u šumi mišljenja, od kojih ćete Vi donijeti odluku koja će Vam se svidjeti, ali koja ne mora biti optimalna za dijete. Još jednom "prva linija" razgovora (a i mogućeg rješenja) je endokrinolog (ime hormonskog preparata je korionski gonadotropin), što će Vam reći (za dob Vašeg djeteta) i svaki klinički pedijatrijski kirurg. Međutim, istina je i to da postoje od početka indikacije za jedan ili drugi postupak, a što se utvrđuje nakon pregleda djeteta; npr, kirurg intervenira odmah ako je nespušteni testis kombiniran s hernijom. U svakom slučaju, testis treba "spustiti" hormonima ili kirurški do početka treće godine života.

Ivana

14.05.2005. 23:33

Puno vam hvala na odgovoru.

Zanima me samo jos da li ste mozda upoznati sa kakvim nuspojavama nakon terapije hormonima?

Jos jednom unaprijed hvala

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.05.2005. 22:26

Draga Ivana, kasno sam primjetila Vaše dodatno pitanje, zbog čega žalim.
Hormonska terapija nema nepoželjne nuspojave, ali u neke djece može biti neuspješna, što također, u širem smislu, može biti neželjena nuspojava. Razumijem Vaš strah "od svega i svačega" - to je sasvim poznata pojava u većine majki. No, dužnost mi je da Vas ponovno upozorim: najveća je nevolja retinirani testis ! Stoga, krenite hrabro u prave ruke i rješite se ovog opterećenja koje Vam kvari život. Srdačno Vas pozdravljam.