Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Za Dr.Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dario

24.05.2005. 22:15

Poštovani!
Supruga i ja pročitali smo sve Vaše odgovore o cijepljenjima te smo iznimno zadovoljni , no zbog složenosti pojedinačnih upita vezanih za tu problematiku i Vaši odgovori su ponaosobni te stoga kompliciraniji prilikom izvlačenja odgovora za nase potrebe. Stoga Vas zamoljavamo da nam složite plan cijepljenja za naše dijete da mi izbjegnemo eventualne greške. U svakom slučaju smo osobe koje pomno planiraju i upućuju se u stvari, a ne prepuštaju ih slučaju Za sada je situacija slijedeća. Maleni se rodio 6.1. ove godine. U rodilištu je 8.1. primio BCG. Reakcija se uopće nije pojavila. Nakon toga 20.4. prima 1. od "5 u 1". Dvoumimo se da li da ga cijepimo sada nakon 5 tjedana ili da pričekamo 6 tjedana (pročitali smo da je razmak 4-6 tjedana, MIN. razmak za mrtvo cijepivo 4 tjedna-mislim da smo to dobro shvatili). Od planova za sada sve otvoreno nakon 3. " 5u1". S godinu dana dijete će u jaslice pa naravno i shodno tome preporuka ( proizvodjač isto tako ako može). Nadamo se da Vas nećemo izgnjaviti ovim matematičkom zamolbom no nama to puno znači jer koliko vidimo upoznati ste sa situacijom kod nas po pitanju stoga mi i nemamo što dodati.
Unaprijed zahvalni!
Mama i tata

Dr. Darko Richter

25.05.2005. 14:10

Shvatio sam samo da je primio BCG, ali bez lokalne reakcije, te da je primio prvu dozu "5 u 1". Tijekom prve godine trebao bi primiti 3 doze "5 u 1", odnosno cjepiva sadržanih u toj kombinaciji (po službenom kalendaru to su DiTePer, OPV i Hiberix/Act-Hib). Dobro je da ste se odlučili za kombinaciju "5 u 1", jer je jednostavnija i za dijete bitno manje traumatična, a jednako zaštitna kao i pojedinačna cjepiva. Razmak između doza trebao bi iznositi najmanje 4 tjedna, a da li iznosi više, za cijepljenje nije bitno (tj. cijepljenje je valjano i ako su razmaci nekokiko mjeseci), ali je bitno za zaštitu djeteta (tj. da su razmaci oko 4-6 tj., i ne puno duži), jer bi svakom trebalo biti u interesu da dijete što prije bude što potpunije zaštićeno. BCG bi trebao ostaviti neki ožiljak ili ožiljčić, da bi se mogao smatrati uspješnim. Ako nema baš ničega, cijepljenje bi trebalo ponoviti, a da prije toga nije obavezno učiniti PPD probu. Kada navrši 12 mj., dijete bi trebalo dobiti MMR cjepivo, pri čemu vam preporučujem u nas registrirani PRIORIX, zbog izbjegavanja rijetke, ali ipak stvarne nuspojave tzv. aseptičkog meningitisa koja se zna pojaviti s domaćim cjepivom protiv morbila, parotitisa i rubele. Samo, ovog časa sam informiran da u ljekarnama nema PRIORIX-a, ali da bi ga tijekom lipnja opet trebalo biti. No, vaš mali još i nije dostasao za to cijepljenje, ima vremena do slijedeće godine.