Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


NOĆNA BUĐENJA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ANABELA

06.10.2002. 22:53

POŠTOVANA DOKTORICE!

IMAM BEBU STARU 9 MJESECI, ZDRAVU, VESELU, LIJEPO JEDE, IGRA SE, SVE O.K. MEĐUTIM, ZADNJIH MJESEC DANA BUDI SE PO NOĆI SVAKIH SAT-DVA: MEŠKOLJI SE, VRTI, PONEKAD ZAPLAČE. UMIRIM GA DUDOM ILI BOČICOM ČAJA.

POMOZITE MI SAVJETOM. NEZNAM ŠTO MI GA BUDI, ŠTO GA SMETA.

LIJEPI POZDRAV OD POSPANE MAME.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

07.10.2002. 21:24

Cijenjena gospođo, vjerojatno je da se ne radi o promjeni ozbiljnije, pa niti dugotrajne naravi. Ako se u obitelji nije ništa promijenilo, moguće je da Vaše zaigrano dijete po noći proživljava dnevne događaje u kojima traži Vaše prisusutvo i potporu. Sigurnost mu je, naravno, potrebna (to je uvijek nužno naglasiti i imati na umu !), ali sigurnost treba pružati u "doziranoj" formi, kako ne bi došlo do zloporabe, a što se često događa. Konkretno, Vašem djetetu je sada za umirenje dovoljna bočica, ali se može dogoditi do to sutra bude zahtjev za Vašim dugotrajnijim tetošenjem, spavanjem u istom krevetu... Sasvim usputno, a što sam već više puta istaknula, davanje zaslađenog čaja, sokova... nije dobro za zube djeteta i stvara loše nutricijske i druge navike (hrana, piće ne bi trebale biti utjeha). Pokušajte dijete kratkotrajno držati za ruku i vratiti ga u san, bez pauze za budno stanje koje će mu omogućiti "sjećanje" na ugodu Vaše blizine iduće noći. Međutim, u slučaju dugotrajnije situacije koja Vam stvara problem, njenog pogoršanja i/ili pojave dodatnih nepoželjnih simptoma, bilo bi dobro da dijete pregleda pedijatar u Vašoj ambulanti ili u nekoj ustanovi. Iskreno Vam želim mirniji san već ove noći i srdačno Vas pozdravljam.