Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Rh faktor i antidot


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mama

09.10.2002. 13:59

Poštovani,

imam 32 godine i dijete staro 6,5 godina. Oboje imamo krvnu grupu "A" i negativan Rh-faktor. Radi toga, nakon poroda nisam primila anti-dot. Suprug nije niti radio pretragu za utvrđivanje Rh faktora, rekli su da ne treba. prije cca 2 godine imala sam namjerni pobačaj nakon koga su mi dali injekciju anti-dota. Jesu li trebali i trebam li se brinuti jer suprug i ja planiramo novu trudnoću? Trebamo li što provjeriti ranije?
Unaprijed hvala na odgovoru,

Mama

Dr. Darko Richter

09.10.2002. 21:05

Trebali biste provjeriti da li imate protutijela protiv Rh-faktora. U načelu, ako ste imali jedno dijete Rh-negativno, a nakon druge trudnoće primili Rho-gam koji bi trebao blokirati senzibilizaciju na Rh-faktor (ako je čedo slučajno bilo Rh-pozitivno), za očekivati je da nemate anti-Rh protutijela, i da čedo u novoj trudnoći ne bi trebalo time biti ugroženo. Morate se posavjetovati sa svojim ginekologom, koji će poduzeti potrebne pretrage.