Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


noćni strah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

boka50

20.04.2008. 18:55

Molim savjet od cjenjenog Dr.Richtera.
Naš 3 godišnje dijete se koji put "probudi" i nakon toga nastavi s plačem ili s nekakvim zahtjevima tipa hitno se obuči ili promjeniti prostoriju i sl.
"Probudi" je u navodnicima jer imam osjećaj da se dijete nije razbudlio i da izražava nekakve strahove.
takvo stanje zna potrajati 5 do 30 minuta maksimalno.
Inače, se to pojavilo 2 do 3 puta u zadnu godinu dana,, zadnji putra prije 9 mjeseci i onda danas i prije 5 dana.
Možda ćete reći da je ovo predmet za neuro pedijatra, ali ja imam povjerenje u vaše iskustvo pa se nadam dobrom savjetu.
pozdrav

Darko Richter, dr. med.

20.04.2008. 23:20

Izgleda mi kao tzv. pavor nocturnus, ili noćni strah (night terror). Obično nema organske podloge, i obično se spominje neki stres, prenapregnutost ili prenapregnuta očekivanja od djeteta,kod polaska u vrtić, školu, ili neki problemi u obitelji. Rjeđe mogu biti neurološki ili neuropsihijatrijski problemi. Tijekom vremena prođe samo od sebe, obično do puberteta. Katkada se savjetuje psihoterapija, bihevioralna terapija ili određeni lakši psihofarmaci.

tgajger

09.11.2019. 23:20

Poštovani,

imam sličnu situaciju kao gospođa koja je otvorila ovu temu. Mom sinu se prvi put dogodila takva situacija kada je imao blizu 7 godina,a sada ima 7 godina i 8 mj. . Prvo sam mislila da je nešto sanjao,ali počelo se ponavljati. Proučila sam temu noćni strah i savjetovala se s pedijatricom i rekla je da je to normalno i da dosta djece to doživljava,ali da ne bi trebalo trajati predugo. Kod mog sina to je trajalo nekoliko mjeseci, nekada 1 u 2 tjedna,a znalo je biti i 3 noći za redom. Onda je prestalo u potpunosti na neka 3 mjeseca. Sad se pojavi povremeno. On je u nekom stanju između jave i sna, drhti jako i vidno je uznemiren i govori da se boji, viče 'nemoj', 'pusti me'. Moram napomenuti da se uglavnom to dogodi ako ga potjera na wc pa se probudi ili ako zaspe na kauču pa ga nosimo u krevet. Nakon opisane situacije smatrate li vi da se i kod nas radi o noćnom strahu i trebam li se zabrinuti što to traje tako dugo? Trebam li tražiti pomoć ili ne? Inače je zdrav dječak, dobar učenik i razvija se potpuno normalno.

Unaprijed hvala na odgovoru,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.11.2019. 10:00

Prema svemu opisanom riječ jest o intenzivnim snovima - noćnom strahu. Pokušajte smanjiti dinamiku doživljaja u drugom dijelu popodneva i pred spavanje. Ne nalazim razloga za neuropedijatrijsku obradu.

tgajger

15.11.2019. 01:40

Hvala vam na odgovoru!