Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uzv mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

18.11.2019. 13:10

Postovani,
Djecak je rodjen 36+5, 3360, duzina 52, OG 32. Sada ima 3,5 mjeseca i 7,5 kg

Dijagnoza: intraventrikularno, netraumatsko krvarenje drugog stupnja
To su utvrdili tek na 2.uzv mozga s mjesec i pol. Na uzv odmah po rodjenju to nisu vidjeli.
Sada na zadnjem pregledu pise:
St post PV-IVH gr II sin P52.1
Makrocefalija
OG 42 cm na 97 cent.VF u razini okolnih kostiju, malo punija.

Parenhim uredne strukture i ehogenosti, uredan slijed girusa i sulkusa. U III.koronarnom presjeku FIH u sredini mjeri se 7 mm, a subarahnoidalni prostori 6 mm. Lt komore blago asimetricne lijevo 7mm a desno 6mm.
Pleksusi korioideusi: lijevi u regresiji u odnosu na prethodni nalaz. U lijevim parasagitalnom prostoru sirok subduralni prostor.
Nalaz malog mozga, bazalnih ganglija i corpusa calosuma. Protok likvora kroz 3 i 4 komoru nalaz uredan. Zbog nemira djeteta ne dobiju se druga mjerenja. TCCD APCA -PSV 67.8 cm/ s EDV 18,4 cm RI 0.729.
Molim vas misljenje o nalazu, koliko je opasno sve navedeno?

Dijete inace lijepo napreduje, iskljucivo doji, veseo je, smije se, reagira na igracke, obitelj, zivahan je, otvara sake, dize glavu na trbuhu i okrece je... kao majka i kao laik, ne vidim razliku izmedju njega i starije sestre ( koja je imala jos vecu glavu od njega u toj dobi, no kod nje nikad nismo radili uzv) Ipak me neizmjerno brine nalaz.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.11.2019. 10:35

Krvarenje koje je opisano je čest nalaz i sam po sebi ne znači ništa, naročito kada se dijete normalno razvija. Obzirom na jednostavnost i preciznost ultrazvučne pretrage mozga uobičajeno je praćenje rasta i razvoja mozga dok je to moguće (dok se ne zatvori velika fontanela - mekani dio na spoju kostiju). Potrebno je pratiti opseg glave i ucrtavati vrijednosti u krivulje rasta - dokle god opseg prati svoju krivulju (nema zakova ubrzanog povećanja) nema razloga za zabrinutost.