Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Novi član obitelji - ljubomora starije sestre


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kety14

01.09.2023. 11:00

Poštovana,

javljam se jer sam zabrinuta za starije dijete koje ima 3 i pol godine. Prije 15 dana sam rodila bebicu, tocnije seka je dobila bracu. Od trenutka mog odlaska u bolnicu starije dijete prolazi kroz razne faze od ljutnje, lupanja nogama, agresije, shvatila sam da je pocela odjednom mokriti, tu sam se jako prepala, radili smo i urinokulturu, svi nalazi su uredni, mislimo da je to nacin na koji privlaci paznju, to nikada prije nije radila, Nisam sigurana kako pristupiti problemu. Pretpostavljam da se radi o frustraciji. Kada je osamljena s bratom, nježna je i priča mu, kad sam ja vidljivo uz njega, često me izaziva skačući oko brata, bacakajući se iznad glavice a cijelo vrijeme govori mi kako se to ne smije.Takva ponašanja su intezivnija ako je netko prisutan od prijatelja, bake, djeda,tete, onda to sve prelazi doista sve granice. Htjela bih napomenuti da se kao roditelj tesko nosim s tim jer dijete kakvo sam ostavila doma i ono kako sam zatekla kad sam dosla kuci iz bolnice je neprepoznatljivo i to me kao roditelja jako boli. Toliko smo gradili taj nas odnos, pristojnost, pravila ponasanja, od pocetka trudnoce je ukljucena u sve aktivnosti oko biranja robice za bracu, slaganja robice apsolutno svega. I doista nisam tip osobe koja stvari prepusta slucaju, ali sada se doista nalazim kao na rubu ponora, ne mogu vam to opisati. Da ono sto covjek gradi 3 ipo lgodine s djetetom nestane u 4 dana dok se mama veatila iz bolnice, doista mi je to tesko prihvatiti, pitam se gdje sam pogrijesila kao roditelj…doista svaki savjet je dobrodosao. Hvala Vam

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2023. 11:55

Očigledno seka teže emocionalno prihvaća "konkurenciju", trebat će malo vremena da ona to smjesti u svoju dušu. Treba biti oprezan i ne ostavljati ih skupa bez nadzora. Zašto se to događa? Očigledno je emocionalno vrlo zahtjevna, s jedne strane, i s druge strane sve pripreme oko dolaska novog člana su digle emocionalne tenzije na visoku razinu. Slično kako se događa kad vidite dijete doktoru: ako se puno o tome unaprijed priča, uvjerava kako to nije ništa strašno, da će biti hrabra - događa se upravo suprotno - javlja se jaki strah i negodovanje. Ako se tome ne ridaje neki značaj,- npr. sada idemo u park, potom u dućan, zatim ćemo svratiti do doktora - bez puno priče i objašnjavanja - sve prođe mirnije. U dječjim očima se vidi pitanje zašto toliko priče i pripreme ako to nije ništa? Kada u obitelj dolazi 3., 4. ili 5. dijete ovakve se stvari ne viđaju. Rutina je normalna, opuštena i svi se vesele još jednom članu. Preporučam da riječima i gestom ignorirate njezine ispade, gradite pristup da je to naš braco, naša zajednička sreća, da će se ubrzo moći igrati s njime, angažirajte je da Vam pomogne oko dnevne rutine s bebom (donese pelenu i sl.).

Kety14

10.09.2023. 13:20

Postovani

Hvala Vam puno na odgovoru
Doista ste mi vec s ovim dosta pomogli
Kad kazete rijecima i gestom ignorirajte njezine ispade, tu mislite da ih u potpunosti ignoriram? Doslovno zanemarim to sto je napravila, rekla? Mozda tu radim gresku onda jer ja joj svaki put ukazem na njezin propust-gresku, npr: vidis to ponasanje nije uredu, kako se baka sada osjeca kad si ti tako njoj rekla, pokusavam joj kroz emotivni dio pristupiti, znaci da taj dio bih rekla ne radim dobro.

Iskreno: ponekad ne znam da li dobro postupam ili ne, taman kad pomislim evo stanje se popravilo, doceka nas neki novi moment. Vjerujem da ce sve to posloziti ali doista jd veoma tesko za roditelja, koji se trudi sve to na neki nacin “ispeglati” a jednostavno vidis da ne ide

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.09.2023. 12:45

Ako su njezini postupci opasni za mlađe dijete tada treba gestom i uz malo riječi poručiti, NE, TO SE NE SMIJE. Ako su bezopasni tada samo ignorirajte, mozete reci da kada je ona bila mala cijelo vrijeme bila na Vama a sada je vrijeme da i braco dobije sto mu treba. Pokusajte razmisliti kako bi postupili da imate petero djece - koliko bi objasnjavali i uvjeravali. Kada se neprimjereno ponasa tada se malo zatvorite, odmaknite se. Tako cete jasno dati do znanja da takav obrazac komunikacije ne prihvacate. Kada je dobra i suradljiva tada se otvorite, mazite, grlite i pohvalite je. Puno riječi i objašnjavanja je zapravo ostvarenje njezine želje da dobije Vašu pozornost, da Vas osjeti. I što više pričate ona će sve češće imati ispade. U konačnici je njoj nebitno da li su Vaši odgovori topli ili je prekorijevate - važno je samo da Vas osjeti. I ono bitno - ona to ne radi svjesno, s predumišljajem, nego nesvjesno uslijed emocija. Istim putem joj treba i poslati poruku kako se treba ponasati.