Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26387

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Obim glave


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra_S

25.09.2007. 22:35

Postovani Dr. Richter,

Moj sin ima dve godine i ima obim glave 53cm. Na svim pregledima od oko drugog meseca zivota je imao uvek veci obim glave od americkih krivulja rasta (zivimo u Americi). Sa 7 meseci zbog obima glave koji je i u to vreme izlazio van njihovih grafikona(bio je mislim oko 48 cm) ( obim veci od 97% americke dece) pedijatar je zeleo da se uradi ultrazvuk mozga koji je bio normalan. Danas, na sistematskom pregledu, lekar kaze da ce pogledati u nekim naucnim casopisima da bi bio siguran da nesto ne propusta. Ja sam rekla lekaru da suprug i njegova familija imaju krupne glave. Moj suprug i njegov otac i familija imaju veci obim glave (moj suprug 63cm, njegov otac 60cm). Dete se normalno razvija psihicki i fizicki.Fontanela je jos uvek malo otvorena, nije se jos skroz zatvorila.
Ima li razloga za brigu u vezi glave?
Hvala Vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

26.09.2007. 09:40

Ne bih se puno oslanjao na veći opseg glave u oca i drugih članova njegove obitelji. Opseg glave od 53 cm za dob od 24 mj. jest definitivno povećan, i to za oko 2,5 cm u odnosu na 95. centil (tj. na 95% ostale djece njegove dobi). Nadalje, to je povećanje sada za oko 0,5 cm veće no u dobi od 7 mj. kada je njegovih 48 cm bilo za oko 2 cm iznad 95. centila. Konačno, fontanela se normalno mora zatvoriti do dobi od 20 mjeseci, a on je sada 24. Ne preporučujem vam da brinete, ali vam preporučujem da se pitanje normalnog - nenormalnog do kraja razriješi, a u tom pravcu razmišlja i vaš liječnik kojega ste citirali.

NinaDino

24.01.2019. 23:55

Postovani
Djevojcica od 7mjeseci ima obim glave od 44,5cm.. Doktorica nam je samo rekla recenicu doslovno "da je beba glavata". Fontanela je jos uvijek prilicno velika.. Ima li razloga za brigu? Po Vasem misljenju da li bi trebali uraditi dodatne pretrage? Unaprijed hvala na odgovoru
Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2019. 10:25

Najvažnije je ucrtavati izmjerene vrijednosti opsega glave na krivulje rasta. Ako raste brže negoli krivulja predviđa preporučam napraviti ultrazvuk mozga.