Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odbijanje krute hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

miro5

21.01.2015. 11:45

Poštovani, obraćamo Vam se za pomoć i savjet.
Imamo djevojčicu staru godinu dana. Rođena je 10.1.2014. težina 3430g, duljina 50cm, opseg glave 35,5cm. Porođajnu težinu udvostrucila je s 3,5mj, hranili je isključivo izdojenim mlijekom, jer nismo uspješno dojili. S navrsenih 6 mjeseci počela je dohrana, sve miksano. Jela je polako, obroci su trajali 45min, ali bi pojela vecinu ili sve pripremljeno. Kad je pocela okretati glavicu, prekidali smo obrok.
S navrsenih 9 mj na pregledu kod pedijatra težila je 9200g, duljine 73cm, opsega glave 48cm.
Sredinom 10.mjeseca obroci su bili kombinirani usitnjeni i miksani, nije nista odbijala, sama je znala uzeti žlicu je učiti jesti. Ali vremenom je jela manje. Dijete je i dalje izgledalo zdravo, veselo, normalne građe, krajem 11.mjeseca vagali smo je kući i težila je 10kg.
No kako je bila bliže godini dana, počela je odbijati sve ponuđeno u bilo kom obliku, osim mlijeka i vode. Osjećali smo da ne dobiva na težini, kasnije da je i lakša, vitkija...ali koliko god se trudili ništa nije htjela okusiti. Samo je plakala i okretala glavu, izvijala se na sve strane u hranilici. Kontaktirali smo pedijatra više puta, ali je rekao da će se vagati na pregledu s punom godinom kad će obaviti i cijepljenje. To je bilo 16.1. ove godine, težina 9900g, duljina 77cm, opseg glave 47cm. Dijete nije cijepljeno, niti pregledano, upućeni smo na pretrage krvi, urina i na pedijatrijsku gastroenterologiju sa šifrom dijagnoze prema MKB R62. Urin je uredan, a nalaz krvi upućuje na anemiju, za koju smo dobili sirup Legofer 2 puta dnevno po 7,5ml. Pedijatar gastroenterolog naše bolnice koji nas treba pregledati radi petkom, no prebukirani su, trebali bi čekati mjesec dana. Na dječjem odjelu nas isti doktor ne želi pregledati radi sigurnosti, odjel je prepun bolesne djece i nema prostora. Isto tako ne može nam dati nikakav savjet dok ne pregleda dijete. Molimo Vas što poduzeti, što dati djetetu, dijete preživljava na 800 ml izdojenog mlijeka, ni žlicu ostalog. Od rođenja nije pilo sok ili čaj, da bi to stvaralo lažnu sitost, a s pet mjeseci su počeli izbijati zubići, sada ih je osam. Supruga se sredinom veljače mora vratiti na posao.
S poštovanjem, Miroslav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.01.2015. 08:55

Nažalost, trenutni unos mlijeka i kalorija je nedostatan i može se očekivati gubitak tjelesne mase. Svakako je potrebno uzeti detaljne podatke o hranjenju, promotriti kako dijete reagira na nuđenje hrane, u kojoj mjeri pri tome postoji emocionalna napetost u Vas, rutinske laboratorijske nalaze (ne znam sto je sve rađeno), alergološka obrada, temeljiti pregled, ultrazvuk trbuha... Pokušajte objasniti da dijete gubi na težini te da bez obzira na probleme u organizaciji rada gastroenterološke službe ne možete čekat,i ili potražite pomoć u drugoj ustanovi.