Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Odgađanje cjepiva Mo-Pa-Ru


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ReginaPhalange

06.05.2021. 10:00

Poštovani,

Sedmogodišnjak je ove godine školski obveznik međutim ima poteškoće u razvoju (poremećaj senzoričke integracije, pragmatički jezični poremećaj, ADHD a na timskoj obradi psihologica je zbog lošeg neverbalnog komunikacijskog testa i graničnog verbalnog dala dijagnozu F70- blaže duševno zaostajanje).
Preporučena je individualizirana nastava uz asistenta a na pregledu za školu liječnica školske medicine ga je odbila cijepiti navedenim cjepivom, bez konkretnog objašnjenja- rekavši samo da još učinimo ADOS test (u kolovozu) i da se onda javimo pa će odlučiti hoće li ga cijepiti.
Do sada je cijepljen po kalendaru te je primio i 3 doze Prevenara.
Što se tiče poremećaja, kako su očito svi neurorazvojne podloge, je li to razlog zašto je cijepljenje odgođeno i upitno?
Zbog čega bi navedeno cjepivo u njegovom slučaju moglo biti riskantno? Možemo li očekivati neke nuspojave, regresiju ili nešto tog tipa nakon cijepljenja?
Nakon prve doze razvio je limfadenopatiju 7 dana poslije cijepljenja, bez temperature te ni s drugim cjepivima (osim zadnje doze Prevenara kada je dobio povišenu temperaturu) nije bilo problema.
Moram priznati da sam više nego zabrinuta zbog te odgode jer, iako nemam bojazni oko cjepiva niti mislim da isto izaziva poremećaje poput autizma, sada se pojavio strah jer sam strah vidjela i kod liječnice koja bi radije provjerila antitijela i, u slučaju da su još uvijek prisutna, odgodila cijepljenje do daljnjega.
Znam da ne možete odgovoriti u njezino ime, no molim Vas da mi objasnite Vaše stajalište te što bih točno trebala očekivati nakon te druge doze, i zašto bi dijete s ovakvim poremećajima trebalo izbjeći cijepljenje?
(Ako je važno- napominjem da dijete super napreduje na terapijama, nema problema u vrtiću, eeg je uredan-iako još čekamo zadnji nalaz, nikad nije imao neurološke ispade.)

Unaprijed hvala,

Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2021. 13:00

Nema medicinskih razloga za odgodu cijepljenja niti za provjeru razma antitijela. Nakon druge doze se ne ocekuju nuzpojave koje su i nakon prve doze iznimno rijetke.