Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odvajanje djeteta od majke


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ela

06.02.2002. 09:27

Poštovana/i doktorice/doktore,

ljubazno Vas molim da mi date svoje stručno mišljenje o nečemu što me jako muči, iako je moje pitanje psihološke naravi.
Naime, zanima me kako dijete u dobi od 16 mjeseci reagira na višesatno odvajanje od majke i boravak kod djeda i bake s kojima je do sada nasamo bila samo 2 puta (u dobi kada je još bila praktički beba)? Unatoč mom protivljenju, na inzistiranje i pritisak drugih, dala sam dijete na cijelo poslijepodne kod svekra i svekrva (baka i djed), no dijete je nevoljko reagiralo na njihov dolazak a pogotovo na unošenje u automobil (trzala se i otimala, no nije plakala). Mene je to jako uznemirilo, te sam cijelo poslijepodne bila prilično anksiozna, pogotovo jer mi je dijete vraćeno puno kasnije no što je trebalo, što je poremetilo našu uobičajenu večernju njegu i hranjenje.
Sutradan sam primijetila nešto vrlo čudno prilikom njenog uobičajenog podnevnog spavanja - probudila se prije vremena, uz intenzivan plač i tek se kasnije malo smirila. Isto se ponovilo još jednom taj dan, a navečer joj je ritam spavanja postao nekako čudan, jer od tog dana vrlo teško zaspi i dodatno me iscrpljuje zbog toga (do tada je uredno zaspala već u 20:30). Istina, malo se i prehladila taj dan, ali stvarno joj nije nos začepljen niti ima uočljvijih tegoba.

Djed i baka tvrde da je bila dobro raspoložena kod njih i da se smijala.

Oprostite na opširnosti, znam da možda malo i pretjerujem, ali moji majčinski osjećaji i intuicija su izgleda došli u konflikt sa tuđim "racionalnim" mišljenjem...

Toplo vam se zahvaljujem na odgovoru i srdačno vas pozdravljam!

Majka Ela

Dr. Darko Richter

10.02.2002. 10:49

Moram vas malo razočarati: ja vam u ovom pitanju ne mogu bitno pomoći. To morate dokučiti sami, kao što to rade majke već oko 40.000 godina od kako se smatra da postoji Homo sapiens. Današnji je problem upravo u onome što naznačujete kraju vašeg pitanja: da ste zbunjeni "tuđim 'racionalnim' mišnjenjem ...". Poslušajte sebe i svoju majčinsku intuiciju, i zadržite zdrav razum u prihvaćanju savjeta izvana. Naravno, ima i dobrih savjeta i umijeće je danas ostati prirodan i svoj, a opet ne zaostati za očitim napretkom. Nemojte se puno sekirati, na svijetu ima oko 2-3 milijarde djece, od kojih, nažalost, samo vrlo mala manjina ima uvjete kakve možete pružiti vi. I oni na kraju izrastu u zrele i kvalitetne odrasle osobe, a često prolaze upravo užasno djetinjstvo u siromaštvu, progonstvu, bez roditelja, itd. Stoga određenim "sitnicama" ne smijete pridavati presudno značenje. Puno mira i sreće!