Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


omega 3


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natalinatali

02.02.2023. 20:00

Poštovani doktore,

kada je dijete alergično na ribu, na koji način može nadomjestiti omega3, jer vidim i kod dodatka za prehranu omege je sastav riba? također molim savjet, dijete od 4 godine je imalo potvrđene alergije na ribu i orašaste i to prick testom, te je na mola povraćalo a na blagi dodir s nutelom razvila osip, te stoga te namirnice nisam davala tri godine. Međutim na ponovnom prick tstu nakon 9 mjeseci ne pokazuje ništa. E sad koliko god sam radosna zbog toga, strah me započeti sa uvođenjem ribe i orašastih, pa molim vaš savjet. Puno hvala, neizmjerno smo sretni što možemo uvijek računati na Vaš odgovor, jer roditeljstvu daje sigurnost. Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2023. 22:45

Trebalo bi napraviti specifični IgE na ribu prije pokusnog davanja, za očekivati je da je vrlo nizak te da će se riba moći uvesti bez problema, isto vrijedi i za lješnjak. Kada postoji alergija na ribu omega 3 se može nadoknađivati iz drugih namirnica - avokado, maslinovo ulje, morske alge (prodaje se kao veganski omega 3 proizvod).