Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


opasnost od šarlaha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

11.05.2002. 09:54

Moja djevojčica od 4 i pol godine, ima šarlah i pije Sumamed. Imam i tromjesečnu bebu. Postoji li opasnost da i ona dobije šarlah? Mogu li je ikako zaštititi i je li kod nje potrebno napraviti bris grla i ždrijela.
Molim vas odgovor na još jedno pitanje?
Bebi smo prošli tjedan napravili ultrazvuk kukova i nalaz je sljedeći: "kl nalaz na kukovima je uredan, uz obostrano acet displazija". Pojasnite mi molim Vas što to znači, može li biti posljedica rođenja bebe prije termina(rođena s 38 tjedana) i što trebam poduzeti?
Ortoped je rekao da nije potrebno široko povijanje? smatrate li da je to u redu.

Dr. Darko Richter

11.05.2002. 23:17

Nema neke opasnosti za dojenče od 3 mj., jer šarlah u toj dobi praktički nije poznat. Ipak, moguće je da dobije streptokoknu bolest, tzv. streptokokozu (očituje se kao uporno curenje rjetkog iscjetka iz nosa, krasticama oko nozdrva i prenošenjem infekcije na druga mjesta na licu i koži). Možete i kod dojenčeta napraviti briseve (potrebo učiniti oba brisa: nosa i ždrijela). Što se tiče nalaza kukova, slažem se s vama da je proturječan. Najbolje je pitati za drugo mišljenje kod još jednog ortopeda. U Zagrebu imate dječje ortopede u Klaićevoj te na Šalati. Inače, dijete rođeno s 38 tjedana nošenja ne smatra se rođenim prije termina, koji pada između 37 i 41 tjedan gestacije i u tom smislu, osim ako nije rođeno na zadak, nema dodatnog rizika za displaziju kukova.