Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


genua vara


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

10.05.2002. 22:07

Poštovani,

naša djevojčica ima 14 mjeseci ( prohodala je s 13 mjeseci).
Međutim, hoda izrazito široko i na pregledu je dijagnoza bila "genua vara". S obzirom da je definitivno isključen rahitis kao i pomanjkanje vitamina D (vitamin D je uzimala do 12 mjeseci) tj. bilo kakav drugi uzrok, rečeno nam je da će se takav oblik nogu ("O"blunk sam po sebi ispraviti do 3. godine života.
Lijepo Vas molimo za dodatne informacije o navedenom.

Unaprijed se zahvaljujemo.

Pozdrav,

Roditelji

prof dr sc Ana Votava-Raić

11.05.2002. 07:28

Cijenjeni roditelji, slažem se s mišljenjem da bi se sadašnja zakrivljenost u području koljena i potkoljenica Vašeg djeteta trebala ispraviti. U male djece drugačiji su anatomski odnosi, posebno na prelazu iz horizontalnog u vertikalni položaj. Mišići postranične grupe potkoljenica nešto se jače razvijaju, a inače je prisutna opća mišićna hipotonija koja zamjenjuje raniju hipertoniju iz prvih mjeseci života. Iz istih razloga mogu se razviti i tzv. iks-noge, ravna stopala itd. Sve navedene promjene smatraju se gotovo fiziološkima. Međutim, ako je promjena vrlo izražena (što se ne može ocijeniti iz opisa) ili ukoliko ste Vi jako opterećeni, odvedite dijete kod ortopeda koji se bavi s djecom (npr. u Zagrebu, na Klinici za ortopediju na Šalati).
Moja usputna primjedba na rahitis - bilo bi dobro da dijete uzima D-vitamin još u prvoj zimi druge godine života. Srdačno Vas pozdravljam.