Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Oporavak nakon opsežne upale pluća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana3006

30.05.2023. 12:50

Poštovani,
Mama sam četverogodišnje djevojčice. Sredinom svibnja dijagnosticirana joj je opsežna upala pluća s malim izljevom (CRP 610), provedeno je bolničko liječenje i oporavak srećom teče uredno. Još je na kućnom liječenju i strogom mirovanju u Rexocef.
Od rođenja je osjetljiva i osim od viroza često je bolovala od bakterijskih upala grla. Ove je godine krenila i vrtić i nije bilo većih problema do 1. mjeseca. Tad je preboljela koronu (bez simptoma), a potom u 2. mjesec virozu, 3. bronhitis, 4. upalu grla i, konačno, sad upalu pluća. Nisam od mama koja dijete šalje u vrtić bez da se u potpunosti oporavi, no jednostano se za nju sve lijepi. Čak ne znam ni je li pitanje vrtića ili nije, no svakako ga neće pohađati do jeseni.
Moje pitanje odnosi se na oporavak.
Što mi je najbolje činiti?
Krenili smo s D3 vitaminom.
Planiram je cijepiti Prevenarom. Kad je najbolje vrijeme za to s obzirom na tešku upalu pluća (rođena je 30.12.2018.)?
Planiram obaviti pregled krajnika, iako nisam dobila sugestiju od pedijatrice.
Je li potreban imunološki pregled?
Imate li još neke prijedloge za dodatke prehrani? Ona je dijete koje se uredno hrani, razvija, provodi vrijeme vani (osim kad je bolesna).
Dobila sam preporuku za:
Ginseng, sibirski, bezalkoholni integralni ekstrakt
I
FiberAid - prebiotici iz ariša - Arabinogalaktan
Ima li išta od toga smisla?
Ispričavam se na dužem postu i zahvaljujem na vremenu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.06.2023. 23:15

Nista od navedenih dodataka prehrani nema smisla. Cijepite Prevenarom sto prije, razmotrite i cijepljenje protiv meningokoka (Bexsero 2 doze i Nimenrix 1 doza). Trebalo bi napraviti temeljnu imunološku obradu kako bi se isključio potencijalno opasni deficit imunoglobulina. Ako taj nalaz bude uredan može se cijepiti i protiv vodenih kozica obzirom da one značajno slabe imunost organizma i do 2 mjeseca nakon preboljenja.