Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


opstipacija kod dvogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

04.11.2002. 14:20

Majka sam dvogodišnjaka, koji od 8.mj. života ima povremenih problema sa zatvorom.Problemi nastaju neovisno o prehrani, na koju izrazito pazimo,i predstavljaju veliki šok,kako za dijete tako i za nas.Ukoliko stolica izostane dva dana(a rečeno nam je neka ne koristimo čepiće-zbog stvaranja navike)dijete nam,obično pred večer tog drugog dana,počinje drhtati,ne može stajati,vrišti i oblijeva ga hladan znoj.Tada ne pomaže ni prvi čepić,tek drugi..Nakon toga još tjednima imamo probleme jer se maleni boji svake slijedeće stolice i kao da je zadržava u sebi.Napominjem da je dijete još u pelenama i ne usudimo se ni spominjati nonu,koja samo stoji na vidljivom mjestu,da ne bismo vršili nikakav priutisak na njega.Ima li to sve kakve veze sa činjenicom da je kao beba prebolio žuticu u rodilištu i tamo je adekvatno liječen,ali nakon mjesec dana stalnog povraćanja,ne dobivanja na težini i žute boje lica,na moje inzistiranje vađen je bilirubin i utvrđena žutica,kao posljedica žutice(tada nađene)u mom mlijeku.Pedijatar nam kaže da nema potrebe za panikom,jer se sve to još može popraviti.Mi se samo pitamo je li riješenje mučiti tako dijete i čekati da nam na hitnoj kažu da ipak damo čepić,ali i ponovno naglase da ga ne dajemo svaki put?!? A upravo svaki put završimo kod njih,zbog djetetetovih strašnih bolova i plača.U prosjeku nam se to događa svakih mjesec i pol.Hoće li to uistinu proći samo od sebe i je li to samo prolazna faza razvoja ili bismo ipak trebali inzistirati na dalnjim pretragama?
Hvala!!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.11.2002. 19:26

Cijenjena gospođo Petra, zaista sam iznenađena jer sam u ovom času poslala odgovor gospođi Sonji na gotovo identično pitanje, napisano u nekim rečenicama gotovo istim riječima i to do te mjere da se pitam da li se ipak radi o istoj osobi - nekom zabunom navedenoj različitim imenima !? Stoga Vas upućujem na taj odgovor, uz napomenu da se uvijek možete javiti radi razgovora, pregleda i/ili "obrade". Na raspolaganju Vam stoji i Gastroenterološka ambulanta naše Klinike, na Šalati, u Zagrebu (01 4552 333). Pozdravljam Vas.