Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ORL?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mila

27.01.2005. 07:24

Moj sin od 4 god. je alergican na grinje,prasinu i pelud korova ( utvrdjeno prick-testom u 10.mj.na Srebrnjaku). Nema nikakvu terapiju, samo kontrole, prije neki dan smo obavili jednu.
U posljednje vrijeme, dijete po danu dise normalno, a uvece prije spavanja, uvlaci jako zrak kroz nos , zadrzava ga nekoliko sekundi i pusta van na usta. Nocas smo probdjeli cijelu noc jer nije mogao zaspati zbog takvog disanja, place da ga boli i da ce se ugušiti. Ne zna disati na usta, a u nosu povremeno ima malo sekreta ali ga on ne zna i nece ispuhati.Stanje je malo bolje kad nakapamo nos, ali ni to vise ne bi smjeli raditi. Temp. nema.

Dr na Srebr. nam je savjetovala da posjetimo ORL-a zbog toga sto je u mjesec dana jako kasljao i imao upalu uha te popio 2 antibiotika -Zinnat i Amoxicilin bez uzimanja ikakvog brisa. Ona sumnja na 3.mandulu.
Dok se ne narucimo za pregled kod ORL-a molim Vas misljenje te kako mu pomoci?
Hvala!

Dr. Darko Richter

27.01.2005. 14:49

Možda ima alergijski rinitis, a možda samo bakterijski purulentni rinosinuitis. Za prvo bi trebao dobiti antihistaminik, npr. Claritine, ili alternativno, sprej za nos, npr. Flixonase. Za drugo bi trebao dobiti antibiotik, npr. Sumamed, a niti u ovom slučaju ne bi mu škodio, uz antibiotik, Flixonase sprej (ili slični drugi sprejevi). Na kraju, možda ima i povećanu 3. mandulu, a ta se operira.

Lubenicaimango

27.11.2019. 09:20

Vec nekoliko dana mi se upalila papula na jeziku, ona kvrzica od jezika koja je bijele boje. Mislim da sam se ujela, a i cesto jedem pretoplu hranu. Pa me interesuje kako da prodje to? Ovako ne boli, boli kad cackam jezikom, tj vise pecka.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2019. 11:55

Ovim putem ne mogu ništa savjetovati osim pregleda. Ne znam dob, ne vidim o čemu se radi. Katkada i oštećeni zub zna raditi ove smetnje.

Lubenicaimango

07.12.2019. 00:40

Bila sam kod stomatologa, rekao mi je da sam se ujela, i da dodjem na kontrolu za 2 tjedna i da ce ili otpasti to ili se smanjiti a meni je i dalje isto

Maja084

10.12.2019. 09:45

Poštovani doktore,
Imam kćerku starosti 5 god, rođena iz blizanačke trudnoće, prijevremeni porod.
Od malena se borimo sa atopijskim derm., koji se sada malo smirio te bronhitisima.
Obavljen pregled kod pulmologa ovaj mjesec, viani pumpicu koristi ujutro i navečer, kao i montelukast tablete, potvrđena astma. U 5 mj ove god krajnici djelomično odstranjeni, treći izvađen (adenoid). Zanima me da li je moguće da taj treći nije skroz uklonjen, s obzirom da joj se već drugi put ponavlja hrkanje tokom noći, hvatanje zraka i isprekidano disanje? Prvi puta se pojavilo brzo nakon operacije i dobila je antibiotik, jer je brisom ustanovljenja bakterija, te su navedene smetnje prošle. Sada se opet ponovilo. Da li je moguće da bakterija radi te probleme ili preporučate ponovni pregled kod orl? Unaprijed hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Treći krajnik je zapravo nakupina limfnog tkiva koje se povećava u sklopu obrane od infekcija. Sasvim je moguće da se nakon odstranjenja tog tkiva ponovno stvori masa koja uzrokuje hrkanje. AKo je to jako izraženo obavite kontrolu kod spec ORL.

AtiDragi

12.02.2020. 13:25

Poštovani doktore, dobar dan i unaprijed zahvaljujem na vremenu i trudu.
Sin mi sad ima 4,5 godina. U jaslice je krenuo s punih 2 godine. Već zimu prije kretanja u jaslice su krenule su muke po nosiću. Prvo je dijete i nismo imali nekakve intenzivne kontakte s većim kolektivima, ali, obzirom da nismo izolirani naravno da je bilo za očekivati da će se prehlađivati. Njegove prehlade su vrlo dugotrajne i nerijetko prelaze u kašalj koji bude baš dubok i ružan. Sada, s 4,5 godina, mogu reći bez pretjerivanja da je, od 12 mjeseci u godini, 11 mjeseci prehlađen. Sve prehlade riješavam konstantnim čišćenjem nosa fiziološkom otopinom. Kašalj bih kontrolirala kod pedijatrice i nikad do sad se nije razvio ni u što ozbiljno. Tretirala sam ga uglavnom s puno tekućine (koliko bi htio popiti), Fluimukan ili neki drugi sirup za djecu, a u zadnje vrijeme mi se najučinkovitije pokazala inhalacija fiziološkom otopinom. Naravno, radi konstantno začepljenog nosa, jako je hrkao, ali je hrkanje gotovo u potpunosti prestalo od kad smo počeli s inhalacijama.
Uglavnom te prehlade ostanu na punom nosu i kašlju, svega nekoliko puta svih ovih godina se razvila upala uha. Antibiotikom je liječen do sad 5-6 puta. Cijepljen je normalno po kalendaru uz dodatno cijepljenje Prevenarom. Naša pedijatrica je ustanovila da ima nešto povećan treći krajnik. Uputila nas je na alergotestove koji su svi negativni, a nakon toga na obradu u orl ordinaciju, iako je i sama jednom komentirala da se njegov organizam, u pravilu, odlično izbori sa svim tim virusima. Orl u Rijeci su također konstatirali nešto povećan treći krajnik, ali ne smatraju da je problem toliko velik da bi se išlo ukloniti.
Prije 10ak dana dobio je temperaturu i žali se na bol u uhu. Pedijatrica vidi jedno uho jako crveno, drugo manje. Dobio je Augmentin, 7 dana. Na kontroli sve ok. Nakon 4 dana, a kako mu se nije ni s antibiotikom iščistio sav sekret pa i dalje čistim fiziološkom, prilikom čišćenja mi dijete kaže da ga je zabolilo uho. Mislila sam da je radi pritiska i da nije ništa ozbiljno. Međutim, sljedeći dan u vrtiću se probudio plačući radi boli u uhu. Vratimo se našoj doktorici i ona vidi opet crveno uho. Sad nas je poslala vaditi krv i briseve nosa i uha. Krvna slika je ok, crp ok, ali su povišeni leukociti (doktorica mi je rekla 15,6, a normala je do 13). Nalaze briseva moramo još čekati. Dobili smo kapi Ciloxan za u uho, Efedrin za u nos te Rexocef 5 dana. Također nas je opet uputila orl specijalisti.
Ono što mene muči jest: imam li razloga za brigu? Videći koliko se drugi roditelji muče s velikim brojem upala uha, grla, ne čini mi se da je moje dijete toliko bolesno. Problem jest taj konstantni sekret iz nosa, gust, uglavnom bjelkast do zelenkast. Živimo na otoku, kupamo se u moru pa čak ni tad ne uspije u potpunosti iščistiti nos. Može li se to razviti u nekakav kroničan problem? Treba li možda ukloniti taj treći krajnik?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.03.2020. 19:45

Prema svemu navedenom najvjerojatnije je problem treći krajnik iz kojega se cijedi sekret u bronhe i uzrokuje kašalj. Istovremeno vjerojatno uzrokuje i upale uha. Potrebna je kontrola specijaliste ORL.