Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povišena temperatura kod tromjesečne bebe i sumamed


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gag76

31.03.2014. 17:55

Poštovani doktore,
dijete od 3 mjeseca ima tem mjerenu rektalno 38,9 koju skinemo nakon lupocet čepića (ima 7kg).
Vjerojatno je dobio virozu od starije sestre koja ide u vrtić a i ona je bolesna kao i ja.
Sestri smo radili crp i urin i nalazi su ukazivali na virozu (crp 23 a urin b.o.)
Danas na kontroli je doktor prepisao sumamed za bebu više preventivno. Kada sam pitala da li je neophodno odgovor je bio da se sekret spustio djelomično na donje dišne puteve pa zbog toga - da se kod malih beba to vrlo brzo proširi.
Malo sam preplašena zbog sumameda i da li je on uistinu potreban?! Kažu da djeca stvore rezistentnost pa što ako mu kasnije stvarno bude potreban a ne bude bilo više koristi?! Sinoć i jutros je imao temp i nakon čepića evo nema ju cijeli dan. Na što bi posebno trebala obratiti pažnju kod tako male bebe - koji su simptomi teške infekcije? Za sada se beba ponaša kao i obično - zaboravila sam napomenuti da isključivo dojimo.
Hvala unaprijed na odgovoru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.04.2014. 14:20

Nije neuobičajeno da djeca tako mlade dobi dobiju Sumamed, naročito ako klinička slika ukazuje da može biti riječi o bronhitisu ili upali pluća - neki uzročnici su neosjetljivi na druge vrste antibiotika. nema straha da će se razviti otpornost bakterija (ne djeteta) na Sumamed nakon jednog davanja. Treba pratiti opće stanje djeteta. Ako počne gušeći dugotrajni kašalj, ako vidno otežano diše, prestane jesti ili postane mirno i slabe volje - treba se javiti na pregled.

Bebabroj3

12.02.2020. 10:05

Pozdrav
Imam bebu od 3mj koja je prvu temperaturu dobila prije 20ak dana. Nalazi su pokazali da nije nista upalno vj viroza . Temperatura je dosezala do 39°C i trajala 3 dana. Nakon 10dana beba ponovno ima temperaturu ali ovog puta manju do 38°C i traje 2 dana. I ponovno nakon par dana beba opet ima temperaturu naime nisku oko 37.5 ali tek je dobila(znaci sada).Sve su temperature mjerene rektalno i to su brojke nakon oduzimanja 0,5.Pregledom kod pedijatra je otklonjena neka upala u vidu uha ili grla. Djete ne kaslje ne smrce nista. Mene zanima da li je normalno da tako mala beba u tako kratkom rasponu ima vec 3 puta temperaturu? Sto bi mi preporucili?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.03.2020. 19:45

Preporučio bih pregled urina.