Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ORL ili alergija ili ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Goga

04.03.2002. 14:23

Cijenjeni,
imam djevojčicu staru 3,3 godine. Od rođenja slabo jede, a i sklona je raznim infekcijama koje su uvijek završavale upalama uha ili bronhitisom. U 12. mj. cijepljena je s Pneumo 23. Od cijepljenja više nije imala upale, ali joj konstantno i dalje curi nos (proziran sekret), teško diše samo na usta, zadržava dah pa dahšće, kašalj je čas suhi čas produktivan ili se samo nakašljava. Nezainteresiranost za jelo, prije sam pripisivala upalama, ali sad kad je "zdrava" i dalje ne jede ili jede vrlo malo. Ima 13,5 kg. Specifičan je njen izgled; ruke i noge mršave, a trbuh napuhnut i tvrd kao kod neuhranjene djece.
Pedijatrica mi je rekla da je sve u redu, da je sitnije građe, ali nije niti jednu pretragu napravila (osim krvne slike). Mlađa sestra, 2g. ima 15 kg.
Samoinicijativno sam otišla kod specijaliste ORL (.........), sumnjajući na treću mandulu, a on mi je dao Cimolan sirup i rekao da dođem kad dijete potpuno ozdravi, a ona nikako da ozdravi.
Molim Vas da mi Vi kažete koje bih pretrage mogla obaviti i GDJE?(pomislila sam na alergološke i imunološke pretrage, i svakako detaljan pregled drugog pedijatra???????, ali ne znam kome da se obratim)

Srdačno Vas pozdravljam!

Dr. Darko Richter

05.03.2002. 16:38

Svakako je najupšadljivije u vašem opisu mršavost udova uz napuhan trbuh. To je temeljito sumnjivo na tzv. malapsorpciju, tj. slabije upijanje hrane ih crijeva u tijelo. Osim zaostajanja na tjelesnoj težini, takva djeca obično imaju i proljevaste stolice, ili obilne masne zaudarajuće stolice. No, sa svim što opisujete, očito je potrebno da vaše dijete vidi netko kome ćete vjerovati i tko će pogladati ne samo pojedinosti, već i čitavo stanje vaše djevojčice. Možete se javiti bilo kome od oko 400 pedijatara u Hrvatskoj i izreći mu svoj problem. Jedan pregled košta oko 80 kn, a uz uputnicu je besplatan. Stojim vam na raspolaganju u Ambulanti za alergologiju i kliničku imunologiju Klinike za pedijatriju na Šalati u Zagrebu, svaki petak od 8-14 h.