Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ortoped


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreja

30.07.2001. 11:37

Imam dijete od 2. g., ponekad dok hoda malo zabacuje nogice unutra. Inače mi se sve čini normalno (nije hodao u hodalici).
Zanima me kad treba ići kod ortopeda, da li je normalno da dijete do 3. g. ima platvus ?

Dr.Darko Richter

01.09.2001. 21:32

Dijete do 2 ili 3 godine normalno ima lagano zaobljene "O" noge, a zatim u školskoj dobi one prelaze u lagani "X", da bi se tijekom puberteta izravnale. U fazama najbržeg rasta, u prve dvije godine treba dodavati vitamin D, a vjerojatno to nije na odmet niti u pubertetu (iako nije službena preporuka). Naime, ako djetetu nedostaje vitamina D, slabije iskorištava kalcij iz hrane (bez vitamina D ne koristi dodavanje kalcija u hranu) i kosti su slabije mineralizirane, tj. mekše, pa se krive: u prve dvije godine pojačano u "O" oblik, a kasnije u "X" oblik. Treba vidjeti da li kod vašeg djeteta noge nisu malo jače oblikovane u "O" formu pa da ih zato zabacuje unutra. Što se tiče platfusa (od njemačkog: platt Fuss = ravna stopala), luk stopala normalno se razvije do 6. godine života, pa je ranije, osobito u dobi od 3 godine teško govoriti o platfusu.