Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ortoped


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maria ana

08.10.2001. 15:50

Moje dijete ima dvije godine i tri mjeseca. Dječak je. Prilikom kretanja gotovo uvjek lijevo stopalo malo izbacuje prema van. Kada trči to više nalikuje poskakivanju. Ponekad zna malo šepati, ne zam da li to radi namjerno ili ne, jer npr. 10 min. šepa, pa onda prestane. Noge mu nisu na "o" već na "x". Inače je normalno rzvijeni dječak bez ikakvih smetnji i vrlo aktivnog kretanja. Zanima me, da li se treba obratiti liječniku ortopedu ili je to prolazna faza razvitka.

prof dr sc Ana Votava-Raić

08.10.2001. 21:03

Cijenjena gospođo, smetnje kretanja u Vašeg sina, prema Vašem vlastitom zapažanju, prolazne su i vjerojatno su i pomjenjivog karaktera. S obzirom na dob djeteta, pitanje je da li se uopće radi o smetnjama ili je u pitanju tek jedna od faza u dinamičkom procesu razvoja motorike i koordiniranog hoda. S druge strane, ako su u pitanju stvarne smetnje, vjerojatno je da one nisu organskog porijekla (posljedica neke bolesti ili poremećaja) jer nisu “fiksirane”. Ipak, kako napominjete da dijete ima “X”-noge (čiji se stupanj ne može odrediti indirektno, niti se procjena može prepustiti laiku), a i zbog Vašeg mira, preporučila bih pregled pedijatrijskog ortopeda.