Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


osip ili šarlah ili ekcem?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ena

10.01.2002. 11:54

Poštovani?
Već sam se javljala u vezi šarlaha i hvala na odgovoru, ali moje muke se nastavljaju.
Krenut ću od početka, prije 15 dana moj sin od nepune 4 godine (3 i 10 mjeseci) je dobio temperaturu 38,2 i stisnulo mu se grlo pa sam mu ja dala Plicet sirup (i prije ga je pio). Temperatura je trajala i sutradan kad se osuo po leđima i trbuhu žarko crvenim prištićima koji su ga užasno svrbjeli. Naša doktorica opće prakse nam je dala Silapen i rekla da mu je upaljeno grlo i da je taj osip vjerojatno blagi oblik bakterijskog šarlaha.
Pio je Silapen 9 dana i osip je prošao. Nakon dva dana od sirupa opet je dobio temperaturu 38,1 i sitniji osip i manje crveniji od prvog puta ali je isto tako svrbio. Doktorica je rekla da mu je grlo sad dobro i poslala nas u ambulantu za kožne bolesti, gdje je doktor rekao da to nije šarlah nego ekcem i dao nam mješavinu kreme sa Belodermom.
Međutim, naša doktorica govori da ta krema za dijete od 4 godine nije najpametnije rješenje osobito mazati na tako veliku površinu (osip se malo proširio i na noge) i da ona svoje dijete nebi mazala s njom.
Sad Vas ja lijepo molim Vaše mišljenje jer ja više ne znam koga da poslušam i šta da sa sinom već pokušam da ga spasim muke.
Srdačni pozdravi!

P.S.
Pročitala sam pismo gđe. Mirande - nervozno dijete i mislim da i mi imamo sličnih problema s našim sinom. Naime, i on često zna biti nervozan i agresivan grubo gleda i postavlja se doslovno u položaj borbe šakama ako ga netko samo nešto pita ili odgovara neljubazno glasno vičući, dosta gleda crtane posebno Pokemone i već se dugo nije s nečim zaigrao, a s druge strane u vrtiću je miran i surađuje u svemu. Inače je veoma inteligentan, već odavno odlično govori i veoma dobro slaže rečenice (pravi je star-maleni), također je i društven i čini mi se kad je doma da je usamljen da mu je dosadno, također slabo jede i to nešto što pojede uopće nije raznoliko, često puta je gladan a tvrdoglavo odbija hranu.Ja se iskreno nadam da će se malo promjeniti kad za par mjeseci dobije brata ili sestru (za sada se veoma raduje prinovi i uopće ne pokazuje ljubomoru).
Na kraju je ovo pismo postalo veoma zbrkano ali se nadam da ćete shvatiti i bar mi djelomično pomoći.

Dr. Darko Richter

10.01.2002. 22:27

Ekcem (atopijski ekcem ili neurodermitis infantum) se povremeno liječi kremom ili masti kao što je Beloderm. To je pravi lijek, i daje se samo u pogoršanju kožnih promjena, nastojeći ograničiti trajenje primjene na nekoliko dana. Dugotrajna primjena dovodi do stanjenja kože i prosijavanja žilica, pa to treba izbjeći vrlo probranom indikacijom za primjenu krema sličnih Belodermu. Inače, ekcematičnu kožu treba njegovati običnim neutralnim kremama, mastima, losionima ili mlijekom, dvaput dnevno, a svakako nakon tuširanja i kupanja. Kože treba na taj način održavati dobro hidriranom, tj. vlažnom, i smetnje će se smanjiti i prorijediti, te Beloderm neće bit prečesto potreban. Neurodermitis s vremenom slabi, tj. smanjuje se, a može i potpuno nestati tijekom djetinjstva.