Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bakterije u nosu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natasa

11.01.2002. 16:24

Vec sam bila dobila odgovor na jedno pitanje od doktora pa molim ponovo.
Moja djevojcica 2.5 godina imala je tri upale uha u tri mjeseca, za sad specijalista smatra da nije potrebno vaditi trecu mandulu. Radili smo bris nosa i grla. Bris grla je uredo a u brisu nosa nadene su bakterije haemofilus influece (velik broj) i staphilococus pneumonie (mali broj). nasa pedijatrica je nazalost bolesna i ona u suprotnoj smjeni je prepisala Sumamed. Sad mene zanima koliko je potreban, neophodan taj jaki antibiotik. Htjela bih navesti da je krajem 9 mjeseca deset dana pila Klavocin(Augmentin), krajem desetog deset dana Zinnat, i pocetkom 12 ponovo Klavocin i sve zbog upale uha.
Zadnje dva mjeseca znaci nakon drugog antibiotika ona ona je vise ili manje smrkava.
Vadim joj sekret iz nosa i zadnja dva dana sve je svjetliji i ima ga manje.
Hvala.

Dr. Darko Richter

12.01.2002. 21:26

U obrisku nosa nađene su bakterije hemofilus i vjerojatno streptokok pneumonije ili, kraće, pneumokok (ne stafilokok). Preporučio bih Vam da djetetu date upravo propisani Sumamed, a za dugoročno rješenje problema čestih infekcija i kliconoštva, preporučujem vam cijepljenje. Postoji cjepivo za jedan soj hemofilusa i za sve poznate medicinski važne sojeve pneumokoka. Zovu se HIBERIX i PNEUMO 23 (ili PNEUMOVAX ili PNEUMOPUR, već prema tome kojeg ima u ljekarnama). Ta cjepiva nabavljate uz privatni recept vašeg liječnika, na vlastiti trošak, a neki Vam ga pedijatri mogu ponuditi i u vlastitoj ambulatni. Što se tiče trećeg krajnika, treba pitati mišljenje otorinolaringologa, no uklanjanje tog krajnika neće ukloniti bakterije, iako će možda pomoći da se poboljša funkcija disanja na nos i provjetravanja srednjeg uha.