Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


par pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elisa

19.10.2002. 19:19

Poštovani,imam bebu od 5mj(bit će 5 24.10.).Za sad je još isključivo na prsima.Vagali smo je prije cijepljenja i imala je 7500g.Od kada je navršila 4mj se sama okreće s leđa na trbuh i vrlo je brza.Moje pitanje se odnosi na sjedenje.Naime,ona sjedi u krilu i u kolicima.Mi mislimo da je za to još prerano pa ju rušimo,ali ona se uporno vuče gore.Smije li dijete od 5mj sjediti?
Imam i starije dijete od 3 god.Ona je jako brzo počela govoriti i ima veliki fond riječi,ali još uvijek ne izgovara k,g,h.Sve ostalo izgovara bez problema.Do kada se moraju formirati svodovi stopala?Ona još ima ravna stopala(nije obiteljski).Boji se mraka i noću joj je stalno upaljena noćna lampica.Spava sama u sobi.To je bio njen izbor.Otišla je u svoju sobu kad je beba imala oko mjesec dana(beba je bila JAKO bučna po noći i budila se svako jutro pospana) i dolazi k nama samo kad ju nešto preplaši(jaka grmljavina).Ne bih željela forsirati da spava u mraku,sve se nadam da će je to samo proći.Što Vi mislite o tome?
Hvala.

Dr. Darko Richter

20.10.2002. 20:02

Ova manja, koja počinje sjediti, sasvim je u redu. Zašto bi je sprječavali u normalnom razvoju? Dijete ne smije gurnuti prste u utičnicu od struje, ne smije pasti sa stola, ne smije se opeći - to morate paziti. U drugim slučajevima, baš obrnuto, mora se normalno razvijati, a naučiti sjediti sa 6 mjeseci upravo je pravo vrijeme. Jedino nije posve normalno da se učestalo noću budi u dobi od 5 mj. U toj dobi većina djece prespava cijelu noć, ili se povremeno jednom probudi. Morate je "izregulirati" u dnevnim obrocima i spavanju, pa mislim da ći noći biti normalnije (trebala bi imati 5 obroka od oko 6h do negdje 21h; osim noću, spava jednom tijekom jutra, jednom iza podneva i ev. još jednom kasnije popodne). Ovo sa starijom čisti su psihološko problemi, koje morate sami riješiti. Nije mi baš jasno da dijete od 3 godine "ima svoj izbor" gdje će spavati. Spava tamo gdje ga se metne. Zato me i ne čudi da se boji, jer sumnjam da je to bio "njezin izbor"; vjerojatno je poslušno dijete, pa ode spavati gdje je metnete, ali neki strah ipak nije u stanju posve nadvladati. Ovo su neformalna razmišljanja, a ako se nikako ne uspijevati snaći, potražite pomoć psihologa.

Elisa

21.10.2002. 13:27

Zaboravila sam dodati:kći mi je rođena sa 4290g,sa mjesec dana je imala 4800g,sa 3mj 6500g a sa 4mj i 3 tj( na cijepljenju)7500g.

Elisa

21.10.2002. 19:31

Ne znam od kud Ste zaključili da se beba učestalo budi noću.Baš suprotno,na našu sreću ,jako je živahna i nemirna tokom dana ali noću zaista spava.Ne mogu reći da je spavala noću od kad smo došli iz rodilišta,ali nije joj trebalo dugo da se uhoda.Sa starijom smo imali više problema u toj dobi jer je bila ovisnik o dudi i kad god bi joj duda ispala počela bi plakati,pa je bilo noći kad nas je budila svakih pola sata(doslovno).Mlađoj je duda samo igračka koja joj noću baš ništa ne znači,jer se uspava sama dudajući svoj palac(a to JE nešto što radi od rođenja).Kad sam napisala da je noću bučna mislila sam na razne zvukove koje ispušta(sad "brblja"u snu).Ona spava i sanja a mi oko nje se ne budimo uvijek odmorni.
Vjerujte,trogodišnje dijete i te kako zna što hoće!Vrlo je svojeglava i prilično samostalna i NE možete je staviti spavati tamo gdje hoćete jer ćete onda dobiti pravu malu pobunu.A osim toga vrlo je ponosna što spava sama u SVOJOJ sobi da joj to zaista nemam namjere oduzeti.
Više od spavanja sa slabom noćnom lampicom su me zanimala ravna stopala i neizgovaranje određenih glasova(š,č,ž,govori bez problema kao i sva ostala slova osim k,g,h ).
Hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

21.10.2002. 21:05

Napisali ste da je "beba bila jako bučna po noći i budila se svakog sata". Po tome sam zaključio da se radi o manjoj kćeri koja je na taj način rematila san starijoj. Što se tiče starije kćerke, opet vas moram uputiti na psihologa, ako se sami više ne snalazite u tom pitanju, a mislite da je u pitanju "njezin izbor". Sve je moguće, i vaša, i moja, i neka treća interpretacija, a pitanje je koliko to uopće spada u medicinu. Nije baš sve medicina što nam predstavlja određeni problem. Zato sam vam napomenuo da su po tom pitanju moji savjeti bili neformalno glasno razmišljanje i ništa više. Kao medicinar i pedijatar nisam o tome kompetentan govoriti, jer, primjerice, sama činjenica da je netko dijete, drugi žena, itd. ne znači automatski da svi njegovi (njezini) problemi spadaju pedijatru (ginekologu). U pogledu formiranja svoda stopala, ono se dovrši negdje sa 6 godina. Ako ne izgovara "k,g,h" može biti da se radi o insuficijenciji mekog nepca, tj. meko nepce može biti malo i nedovoljno zatvarati prolaz iz ždrijela prema nosu. U tom slučaju bi te glasove izgovarala nazalno, kroz nos, a moguće je i da ima smetnje hranjenja, tj. da joj hrana kod gutanja "bježi u nos" sa stražnje strane. Tu bih preporučio konzultaciju maksilofacijalnog kirurga - jedino moguće u KB Dubrava u Zagrebu, ili KB Firule u Splitu.