Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Thimerosal-5u1??


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Biljana

21.10.2002. 14:18

Postovani,

cijepila sam dijete s "5u1" 3 puta. Nakon stravicne zavrzlame i natpisa u novinama o "domacem" i "5u1" cjepivu, konacno sam se umirila do danasnjeg dana kad su mi prijatelji-roditelji poslali link na stranicu http://www.vaccineautism.com na kojoj se dovodi u vezu konzervans Thimerosal s Aspergerovim sindromom?? Navodno, svako cjepivo koje u sebi sadrzi vise komponenti sadrzi i taj konzervans. "5u1" spada pod DTwP-HIB cjepiva. Ovo je prestrasno..Nakon koliko se vremena nakon cjepiva moze uociti taj sindrom? Koliko je sve to skupa istina i da li ovaj nas "5u1" sadrzi taj konzervans (pitanje proizvodjaca cjepiva) ili nedaj Boze neki gori oko kojeg se jos nije digla prasina?
PoludilaOdBrige Mama

Dr. Darko Richter

22.10.2002. 00:36

Najprije, "5 u 1" nije DTwP-HIB, već DTaP-IPV+Hib cjepivo: tj., ono sadrži cjepivo za difteriju, tetanus, pertusis (u acelularnom obliku - aP- a ne u cjelostaničnom, što bi se označavalo kao wP), inaktivnirano cjepivo za polio i konjungirano cjepivo za hemofilus tipa b. No, za vas je najvažnije da ono ne sadrži timerosal, jedan prezervativ na bazi žive. To vam jasno i glasno piše na site-u koji ste naveli kao izvor svoje brige, a inače je to site jedne advokatske kancelarije koja sakuplja klijente da u Americi pokušaju utužiti velike novce na bazi teorijskih podataka, a nikako stoposto utvrđenih znanstvenih povezanosti Aspergerova sindroma i timerosala u cjepivima. To je drugi svijet, tamo utužuju ne samo duhansku industriju, već i proizvođače mobitela ako se dosjete da je nečiji tumor na mozgu možda bio uzrokovan pritiskanjem mobitela na uho, a proizvođač nije izričito protiv toga upozorio. O tome bi se dalo na dugo i široko pričati, no ponavljam, najvažnije za vaše pitanje, timerosala (negdje ja pišu "tiomersal", negdje "timerosal"blunk u cjepivu INFANRIX-IPV+Hib, kao niti u samom INFANRIX-u nema.

Biljana

22.10.2002. 09:22

Najljepsa hvala i lijepi pozdrav!